Du är här

2021-04-04 - Musik

Vinylklassikern

Crosby, Stills, Nash & Young's ”4 Way Street”

Efter det självbetitlade debut-albumet 1969 fick Crosby, Stills & Nash sällskap av Neil Young på plattan ”Déjà Vu” som kom året därpå. Den här veckan firar kvartettens livealbum ”4 Way Street” 50 år, ett album som spelades in under turnén som följde efter ”Déjà Vu” – och precis som den plattan tog sig det här livealbumet upp till första plats på Billboard-listan.

Låtarna är inspelade 1970 och kommer från flera olika konserter på Fillmore East i New York, The Forum i Los Angeles och på Auditorium Theatre i Chicago. Trots att man stundtals kan höra att de fyra musikerna tycks ha riktigt roligt på scen så upplöstes gruppen efter turnén, på grund av att man inte drog jämnt. Det dröjde sedan till 1977 innan Crosby, Stills & Nash släppte nytt material, då utan Young – som dock anslöt till de övriga vid ett flertal tillfällen.

1992 släpptes en ny och längre version av albumet, och så sent som 2019 kom en trippel-LP med samma material som den förlängda utgåvan. De fyra visar på det här albumet vilka fantastiska sångare och låtskrivare de är, och när de ger sig på stämsång har de få övermän. Alla fyra lever för övrigt än i dag, David Crosby och Graham Nash är 79 år, Stephen Stills 76 och Neil Young 75.

 

Dela med dig av denna artikel på: