Samhälle

Offentlig konst – så tycker våra läsare!

Sinnenas allé i Halmstad, Umedalens skulpturpark och konstsparken vid Wanås slott i Östra Göinge är exempel på offentlig konst som våra läsare vill se även i Örnsköldsvik. Och kanske en stor rondell utan avfarter utanför Kronan, som folk får fundera vad den symboliserar.

 

Vad skulle du vilja se för offentlig konstutsmyckning, och var? 
Vi skickade ut frågan till er läsare och här är några svar.

Jag skulle gärna se konstverk längs Gula leden där många tar sig en promenad/vandring. Konstverken får gärna ha en praktisk utformning som bänk, stol etcetera, som går att använda för den som passerar. 
Konstverk för barn som de kan leka på och kring, exempelvis utformade som djur som finns i skogen så det samtidigt blir ett roligt utflyktsmål och en fin lärmiljö. 
Lena Söderberg 

Problemet är kanske att de utbildade konstnärernas alster ibland är svåra och otillgängliga, för en icke konstutbildad eller konstvan allmänhet, att ta till sig. Man får väl ha en viss förståelse för att utsmyckning av det offentliga rummet, som vi alla äger och delar, måste passa för många smakriktningar. Där är ju naturalistiska djur/natur-avbildningar ofta gångbara. Till exempel korparna, pojken i parken och örnen i fontänen. Mössan är också en typ av skulptur som alla kan relatera till. 

Ljuskonst och spännande belysning är effektfullt, det går att göra mycket där, till exempel i hoppbacken som är i blickfånget. Men vad gör man då under den ljusa halvan av året? Ljudkonst? En slags jukebox i en lämplig park som folk kan välja musik i och, som det heter, interagera med. Kan man tänka sig ”ljudboxar” med beskrivningar av vissa platser? 

Kanske QR-koder på plattor som ger info om byggnader, historia och kuriosa händelser. 

Skulpturparken i Umedalen är en inspirationskälla. Klädnypan vid Bildmuseet i Umeå är en kul och ”lätt att gilla”-skulptur. 

Industrihistorien i Örnsköldsvik kan vara en källa att ösa ur, där finns säkert kreativa idéer som kan utvecklas till offentlig konst. Jag gillar hamnkranarna skarpt, ett ställe där en QR-kod skulle passa bra. Gärna med filmen där kranföraren kör och berättar. 

Likaså vid Sörköraren på Stora Torget och alla nu befintliga skulpturer vore det fint med historik, upphovspersoner och eventuellt beskrivning av tanken bakom verket.
Eva Forsberg

Jag skulle vilja ha en jättestor pixelMario (från Nintendo) vid skejtparken i stan.
Timmy Lindquist

Gärna konstverk vid Höglandssjön där många är ute och promenerar. Konstverken får gärna vara av praktisk natur som barn kan leka på eller vid, folk kan sitta på och så vidare. Använd naturen som bakgrund – tänker på konstsparken vid Wanås slott exempelvis.
Lena och Staffan 

Jag ser järnvägsbron över E4 från vårt fönster och den är ett konstverk i sig med glas och ljus. Det tråkiga är att lysrören med åren slocknat ett efter ett, nu är det bara en av alla ljuskällor som lyser. Det är tråkigt att vi säger adjö till våra besökare med hälsningen ”Här orkar vi inte ens byta lysrör”. Viktigt att även göra det bästa av det fina vi redan har. Bron är verkligen snygg när hela ljusranden lyser.
Jonas Rastbäck

Vilken offentlig konst vill jag ha? För ett antal år sedan besökte vi Halmstad där man hade sinnenas allé. Vi har fem sinnen: smak, lukt, syn, hörsel och känsel. Att vi ständigt använder våra sinnen för att registrera och tolka omgivningen är något vi inte alltid tänker på. Tänk dig att du skulle sakna ett sinne!
Alltså – det vore läckert med konst som aktivt stimulerar sinnena.

Smak: Kanske en glasskiosk, äppelträd, rabarber eller annat.

Lukt: Kryddväxter med intensiv doft som till exempel lavendel. Dessa brukar ju dessutom vara humlevänliga.  

Syn: Vackra bilder och skulpturer.

Hörsel: Vinden sus, vinden som typ blåser i horn, porlande vatten ...

Känsel: Skulpturer som man uppmanas att känna på eller sittplatser med vacker form.

Lättillgänglig konst som man med fysisk närhet får uppleva.
Jonas Renlund

Det jag skulle vilja se mer av är konst typ Sörköraren på Stora Torget. Det vill säga konst som håller för alla väder och för alla åldrar. Sånt som tål att klättra och sitta på. Varför inte en stor säl? Man skulle kunna gå in i den (som en grotta) klättra upp på den (trappa?) och sedan rutscha ner. Underbart för barnen. Kul för medföljande att kunna åka med på en tur. 
Tankar från en mormor/farmor.
Sonja Vestman, Vårby 

Jag tycker att konst ska beröra. Jag vill se en gigantisk rondell utan avfarter utanför Kronan. Så får folk fundera över vad det betyder:
Är den en symbol som hyllar de kommunala byggprojekten?
Är den en symbol för att varje generation måste kämpa sitt varv för demokrati?
Är den en symbol för att påminna politikerna att inte fastna i gamla hjulspår?
Är det bara en väl tilltagen plan yta utanför kommunhuset för att medborgarna ska kunna manifestera och argumentera för sin sak inför beslut som ska tas?
Men i konstens värld är det kanske upp till betraktaren att bestämma? 
Mathias Westin

Jag funderar på om det finns någon som skulle kunna göra ett norrsken som lyser. Det skulle vara fint i herrgårdsparken i Köpmanholmen. 
Kikki Svensson, Köpmanholmen. 

Jag har länge väntat på att få se någon vacker skulptur på den lilla tomma ängen i Sidensjö vid korsningen Sidensjövägen/Sollefteåvägen/bron, nedanför kyrkan. De flesta av Nätterlunds konst är placerade på sidan av allfarvägarna, så det är många som aldrig fått upp ögonen för denna skatt, tyvärr.
BJ

Publicerat