Du är här

2021-03-27 - Hus & Trädgård
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Det lilla röda huset

Inte för stort och inte för litet – och alldeles perfekt gammalt.
Anna-Karen Rydstedt i Bjästa älskar sitt hus lika mycket som hon älskar att inreda det med möbler som ger sekelskifteskänsla.

När Anna-Karen Rydstedt, 51, tillsammans med sin nuvarande make Magnus klev in genom ytterdörren till huset i Åmynnet, Bjästa, föll allting på plats som aldrig förut.
– Det var så mysigt, den gamla torparcharmen finns kvar och jag kände bara att ”wow, här vill jag bo!”, säger Anna-Karen, uppvuxen i Junsele och boende i Sollefteå innan flytten till Örnsköldsvik 2010.
Delar av huset, byggt 1909, renoverades på 90-talet och vid parets köp 2017 fanns mycket att ta tag i för den arbetsvilliga. Det gör det fortfarande, vilket är precis i Anna-Karens och Magnus smak.
– Vi hade kommit överens om att ha lite att göra och fixa. Det stora badrummet gick inte att duscha i så det renoverade vi först, med mattläggare och värmeslingor i golvet. Det blev funktionabelt, fräscht och vitt, säger Anna-Karen för att snabbt tillägga:
– Alltså inget speciellt.
Desto roligare är saker och ting av äldre karaktär, som det gamla trägolvet hon hittade under sovrummets plastiga klickgolv. För ”bondromantik”, som Anna-Karen beskriver det, är nämligen hennes melodi.
– Inredning är mitt största intresse, jag har alltid gillat gamla hus och herr-gårdar och vi blev så glada när vi såg golvet. Sovrummet är favoritrummet, med väggpanelen vi satte upp och dubbel-dörrarna jag köpte på loppis, jag såg dem i butiksfönstret och bara vrålade – ”jag har hittat dörrarna!” härmar Anna-Karen sig själv och skrattar.

Loppisar och auktioner har Anna-Karen besökt sedan barnsben och fynden har med åren blivit många. Blicken faller oftast på möbler med klotsvarvade ben, helst tillverkade innan 50-talet. Vilka hon gärna blandar med något modernare i industristil. 
– Mestdels tittar jag på ljusstakar och porslin. Gärna något udda, men som passar ihop.
Möblerna målar Anna-Karen sedan själv om för att få rätt stil. Hon har gått kurs i ådringsmålning och marmorering och har vanligtvis alltid linolja, lasyrolja och torrpigment hemma för att blanda till precis den nyans hon önskar.

Flera års renovering och inredning har dock tagit ut sin rätt och Anna-Karen funderar på att ta en längre paus från allt fixande. Huruvida det blir så eller inte får du veta om du följer hennes Instagramkonto ”lillarodahuset_amynnet1909” på vilket Anna-Karen delar med sig av sina projekt.
En sak är hon i alla fall hundra procent säker på:
– Här trivs jag superbra, jag vill aldrig flytta!

Dela med dig av denna artikel på: