Miljö

Från slam till biobränsle

Blött slam till energirik bioprodukt. Ett miljömässigt hållbart sätt att få användning av ett annars oanvändbart material. Företaget C-greens affärs-idé kan få 2020 års miljöpris.

Det handlar om så kallad hydrotermisk karbonisering. Om att omvandla diverse slam från bland annat industrier och reningsverk till ett värdefullt biobränsle. C-green har sitt huvudkontor i Solna, men för cirka fem år sedan byggde företaget tillsammans med bland andra Processum en pilotanläggning i Örnsköldsvik.
– Det har varit naturligt eftersom det här finns så många duktiga människor och företag att samarbeta med, säger Daniel Rönnfjord, serviceingenjör hos C-green och bosatt i Örnsköldsvik.
Fortfarande är det många pusselbitar som ska ramla på plats innan det kan bli en verklighet med en storskalig omvandling från bioslam till fast material med högt kol- och energiinnehåll.
– Därför blir jag lite överraskad. Men det är hur som helst jätteroligt att vi blir uppmärksammade, fortsätter Daniel som i dagarna rest till den första industriella anläggningen vid Stora Ensos fabrik i finska Heinola, som kan processa 16 000 ton bioslam per år. Att utveckla en hållbar idé tar sin lilla stund, men det är ingen tvekan om att C-green är en bra bit på vägen och att framtiden ser spännande ut.
– Vi upplever att intresset är väldigt stort, säger Daniel Rönnfjord.

MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

Tidigare vinnare

2019: Svenska Kyrkan/Stora Coop, Kristian Hägglund
2018: MoRe Research AB (företag), Recycling Mums (privatperson/organisation/förening).
2017: Polarbröd AB, Örnsköldsviks Biodlarförening.
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman.
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

 

Publicerat