Nyheter/Reportage

Kvinnojouren lättare att nå

Tre stora nyheter har gjort Kvinnojouren i Örnsköldsvik betydligt mer åtkomlig: En ny central samtalsmottagning, uppstart av chatt och välkomnande av män i behov av stöd.
– För att kunna vara lättillgänglig för alla våldsutsatta är det här är ett jättekliv för oss, säger Gillian Johansson.

Nya dörrar har bokstavligen öppnats för den som vill komma till Örnsköldsviks kvinnojour för stöd, samtal och råd. Sedan några månader har en lägenhet i glashus-komplexet på Vegatan 23 iordningsställts för att ta emot sökande genom både drop-in och tidsbokning via jourtelefon och chatt. 
Gensvaret har redan varit positivt.
– De som varit här tycker det är väldigt bra. De känner sig väl mottagna och att ha en och samma lokal blir en trygghet, säger verksamhetschefen Gillian Johansson som bemannar den nya lägenheten tillsammans med volontärer och Marie Lindgren, organisationsutvecklare.
– Det som är bra är att porten är låst och har porttelefon. I huset rör sig redan många andra verksamheter, det är inte så att det syns att du går in till oss, säger Marie.

Till lägenheten har också kontoret som legat i föreningens skyddande boende flyttats.
– Vi hade behov av en samtalsmottagning även tidigare. Vi har fått mötas upp på fik och kyrkor vilket nu blivit ännu svårare i och med covid-19 och förändrade öppettider. På det tidigare kontoret blev man ganska sårbar; skulle de boende få covid skulle jag och Marie inte kunna gå till jobbet, säger Gillian.
Med beviljade pengar från huvudorganisationen Unizon, som samlar 130 kvinnojourer i Sverige, räknar Gillian och Marie att kunna hållet öppet hela 2021. Efter att nyligen ha bytt sin paraplyorganisation från Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjouren i Sverige) till Unizon, medföljer också en stor förändring gällande målgrupper.
– Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem, men även killar är utsatta. Tidigare var dörren stängd men nu öppnar vi upp för män som söker stöd eller vill engagera sig. Vi välkomnar dem att vara med på vår utbildning ”Mäns våld mot kvinnor” som just nu pausats på grund av coronan.
Förra veckan lanserades även en hemsida med chatt som bemannas av Gillian, Marie eller de lokala volontärer som alla utbildat sig om våld i nära relationer, vare sig den är fysisk, psykisk, materiell eller ekonomisk. Chatten är öppen måndagar 11-12 och onsdagar 18-20 och nås via Örnsköldsviks kvinnojours hemsida kvjouren.se

 

Publicerat