Nyheter/Reportage

”Solen, snurr, hav och land, ner som en boll och upp”

Lo, Ida, Grete, Norah, Elsa och Milla tittar och lyssnar på danstränaren och försöker så gott det går att utföra den koreografi som de själva varit med och utformat. Den unga dansgruppen leds av ÖGK:s färskaste tränare – 16-åriga Keren Mesche – och hon har lika roligt som eleverna.

– Vi gillar att dansa tillsammans och köra olika lekar. Det blir mycket rörelse, berättar Keren, som gör sin andra termin som danstränare i Örnsköldsviks Gymnastikklubb – och hon var bara 15 när hon började.
– Min storasyster (Kethia) hade hand om två grupper och Liselotte (Pettersson, ÖGK:s ordförande) frågade henne om hon kände någon som kunde hjälpa till och då tipsade hon om mig.
Keren, med rötterna i Kongo-Kinshasa, har själv gått på gruppdans i ÖGK:s regi som liten och sedan började hon dansa på egen hand till olika videor. Hon spelar även fotboll i Själevads IK, och det visar sig att hon kommer från en dansant familj.
– Min bror har också hållit danskurser på Sliperiet, berättar Keren, som träffar sina unga adepter – sex till åtta år – en gång i veckan.
– Vi brukar vara 7-8 elever och ibland har de kompisar som kommer och testar.

7an fick förmånen att titta in i Dansens hus en tisdag kväll när Keren hade Lo, Ida, Grete, Norah, Elsa och Milla på plats för ett träningspass. Efter lite lek innan passet börjar sätter sig alla i en ring på golvet och kör några varv av viskleken. Någon startade sista varvet med att viska ”Tidningen 7” men vad det blev när cirkeln var sluten fick vi aldrig veta. Kanske var det något knasigt.
– Är ni varma nu? undrar Keren efter en stunds uppvärmning, sedan blir det lite lek innan dansövningen börjar.
– Ner, upp, två steg fram, två steg bak, solen, snurr, hav och land, ner som en boll och hopp.
Keren visar de olika rörelserna och just ”hav och land”, som görs med armarna, kommer samtidigt som Victor Leksells stämma ljuder från den lilla högtalaren på golvet när han sjunger ”Och jag kan ta mig över hav och land” i sin låt ”Svag”.
– De väljer musiken själva, ibland blir det lugnt och ibland poppigare. Vi hjälps också åt med koreografin, berättar Keren, som ibland får lite mothugg när hon visar rörelserna.
– Nej, så här var det, säger en av eleverna när hon tycker att Keren visar dans-momenten i fel ordning.

Något uppträdande har den lilla dansgruppen inte kunnat göra nu under Coronapandemin, men på sikt hoppas de kunna visa upp vad de har lärt sig.
– När det tar slut med Corona hoppas vi att vi kan ha ett uppträdande utomhus någonstans, säger Keren.
Och då sitter garanterat alla rörelser till Victor Leksells ”Svag” och de andra låtarna som danseleverna valt ut.

 

Publicerat