Friluftsliv

Spårar för skidupplevelser

Under vintersäsongen lägger föreningar runt om i kommunen ner otaliga timmars arbete för att hålla skidspår tillgängliga för allmänheten, några i egen regi andra på uppdrag av Örnsköldsviks kommun. För spårpatrullen på Rutberget har en ny säsong börjat.

Rutbergsterrängen är en av många natursköna skidupplevelser i Örnsköldsvik. Regnandet i december och en skogsavverkning är två utmaningar som spårpatrullen från Nävertjäls bygdegårdsförening hanterar i år.
– Det bästa är om den första snön faller på frusen backe så att det finns lite tjäle, säger Johan Andersson. Inte som nu när den kom direkt på blöt backe.
I facebookgruppen för Rutberget och Huggsjöstugan är skidspårens status en återkommande fråga och skidåkarna tipsar och uppdaterar varandra löpande.
– Det är härligt att se engagemanget där och att våra insatser uppskattas, säger Johan. Vi är många engagerade i spårpatrullen. Tidigare var vi tre eller fyra men nu är vi ett tiotal. Det krävs resurser och många timmar för att få till fina spår.
Efter en heldagsinsats innan trettonhelgen blev hela systemet spårat och det är tydligt att spårpatrullen strävar efter perfektion.
– Normalt vill vi trampa ett par gånger först och sedan spåra, det blir sällan bra spår första gången, säger Mathias Röschmann. Samtidigt vill vi kunna erbjuda skidspår så den här gången valde vi att trampa och spåra samtidigt.

En planerad skogsavverkning kommer att påverka starten från parkeringen vid Fjälltjärn där skogsbilvägen under en tid kommer att användas för timmertransporter.
– Vi måste anpassa oss och får inte trampa och spåra den vägen. Det blir sträckan via Gnistret som gäller i stället och där är det myrmark med väldigt mycket vatten, sten och stubbar. På sikt kommer vi att trampa och sladda den sträckan för att underlätta för barnfamiljer som vill komma ut men vi har väntat på mer snö för att kunna göra det.
På grund av den rådande pandemin kommer IF Öka inte att bemanna Huggsjöstugan med servering denna säsong. Det finns en kall del, till vänster i stugan, som alltid är öppen och grillplatsen vid sjön är tillgänglig. Dörren till Rutbergshotellet kommer att vara öppen men på sin hemsida uppmanar Nola Motion alla besökare att begränsa användningen genom att inte stanna längre än nödvändigt inne i stugan och att avstå från att gå in om någon annan redan är där.
– Med snön som kommit nu kan vi fortsätta spårarbetet tillsammans med kommunen och skapa fina förutsättningar för alla som vill uppleva Rutberget, säger Johan.

 

Publicerat