Övrigt

Nya lagar 2021

Nytt år innebär nya lagar. Regeringskansliet sammanfattar nyheter och ändringar i sin informationsskrift ”Viktigare lagar och förordningar”. Bland annat förlängs flera tillfälliga lagar kopplade till coronapandemin.

Den färskaste av årets nya lagar är den pandemilag som riksdagen beslutade om förra veckan. Det är en tillfällig lag som ska gälla från och med 10 januari till och med sista september 2021. Lagen ger regeringen och andra myndigheter utökade möjligheter att införa åtgärder som att begränsa öppettider eller hur många personer som får vistas i en lokal eller på en plats. I mycket allvarliga fall kan verksamheter helt stängas ned.

Lättnader i antal timmar som krävs för att uppfylla arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen och en tillfälligt höjd ersättningsnivå i densamma är två exempel på lagar med anledning av coronapandemin som förlängs till januari 2023.

En lagändring kopplad till skatter är att rut-avdraget utvidgas till fyra nya tjänster och att taket höjs till 75 000 kr. Bland de nya tjänsterna finns transporttjänst av bohag och lösöre som lämnas till försäljning för att främja återanvändning.

Schablonintäkten för uppskjuten skatt på vinst vid bostadsförsäljning (den så kallade uppskovsräntan) tas bort. Reglerna omfattar både befintliga och framtida uppskov.

För drönaroperatörer införs bestämmelser om vilka uppgifter som en registrering av dessa ska innehålla. Transportstyrelsen ansvarar för registret.

Problemet med så kallade bilmålvakter har lett fram till en lagändring där fordon med obetalda p-avgifter på mer än 5 000 kronor som inte betalats efter sex månader, ska få användningsförbud. En annan lagändring innebär att det ska bli lättare att omvandla obetalda böter till fängelse om den bötfällde vägrar betala trots ekonomiska möjligheter.

Unga brottslingar kommer från och med första januari i år att kunna dömas till nya typer av straff som ska användas när ungdomsvård eller ungdomstjänst inte är tillräckligt. Det handlar om inskränkningar med elektronisk fotboja där den dömde kan förbjudas att lämna bostaden vissa tider eller att vistas på vissa platser och områden.

Publicerat