Nyheter/Reportage

Den serietecknande pastorn

En barnbibel, warhammerfigurer eller rollspelsillustrationer, Pontus Perstrands tecknande kommer i många olika former och han kombinerar sin hobby med arbetet som pastor och en vardag som sexbarnspappa.

Han beskriver sig själv som sexbarnspappa, pastor, nörd och konstnär. Pontus Perstrand i Överhörnäs har inga problem att fylla dagarna med aktivitet. Tecknandet har han haft med sig sedan barnsben.
– Jag har alltid ritat, när det var femårs-kontroll och jag förväntades rita en boll, en fyrkant och en gubbe tyckte jag det var tråkigt så jag ritade en elefant framifrån, säger Pontus. 
Bilden på den elefanten har han kvar och det har blivit många bilder efter det. Pontus är en stor förbrukare av skissblock.
– Ritandet är glädje för mig och det är både avslappnande och terapeutiskt. Jag tänker medan jag tecknar och mina anteckningar på möten och konferenser blir alltid mer av doodles med bilder.
Grunden i sitt tecknande fick Pontus när han gick estetiska programmet, bild och form, på gymnasiet. Det fanns en dröm om att arbeta som arkitekt eller konstnär men det blev alltså pastorsyrket i stället.
– Jag växte upp i Umeå, i en kristen familj. När jag gjorde lumpen möttes jag av både kritik och ifrågasättande av min tro och det väckte frågor som jag själv ville få svar på. Jag gick bibelskola ett år och fick de svar jag behövde och sedan gick jag pingstförsamlingens teologiska utbildning.
Sedan tio år tillbaka har Pontus varit pingstpastor och han trivs verkligen med sitt jobb.
– Det fungerar bra att kombinera med mitt tecknande och jag har användning av mina konstnärliga sidor i arbetet, till exempel när jag skapar presentationer och affischer.
Ett uppdrag som Pontus arbetar med just nu är illustrationer till en barnbibel för ett missionsprojekt i Nordafrika. Förfrågan kom efter att han illustrerat bibelberättelser till en påskvandring för Robertsfors pingstförsamling.
– Det blir en barnbibel där Jesus placeras i modern tid, med miljöer som barnen i landet ska känna igen. Jag har fått referensbilder och hämtar inspiration från arkitektur och kultur, med de typiska trasslen av elkablar, bågarna och valven, vackert dekorerade dörrar men också kläder och frisyrer.

Pontus beskrivning av sig själv som nörd är kopplad till hans spelintresse. Han sitter i styrelsen i Örnsköldsviks spelförening och förebilderna för hans egen konst finns bland annat i spelvärlden.
– Det finns väldigt mycket konst i nördkulturen och min konst influeras mycket av spel, film och tv-serier. Min brorsa hade en rollspelsbok när vi var yngre som hette Mutant. Jag ritade av teckningarna i den och ju mer jag ritade desto mer intresserad blev jag. Sedan testade jag att spela och hittade gemenskapen där.
Inspirationen hittar Pontus både i sin närhet och runt om i världen.
– Jag följer en del youtubers och en favorit är Jazza från Australien som leker med konsten och ger utmaningar i en app med olika prompts till att rita karaktärer. Jag skapar även en del warhammerfigurer och där är en kille jag växte upp med i Umeå, Emil Nyström som heter Squidmar på youtube, en stor inspiration.
En ny favorit är Jesper Eijsing som bland annat illustrerar till Magic the Gathering, ett samlarkortspel som Pontus drömmer om att själv få rita till.
– Det är en dröm men det finns ett annat projekt som hela tiden skjuts framåt, att skriva och illustrera en barnbok och skapa något eget från grunden. Texten har jag i princip klar men det återstår många illustrationer.
Någon satsning på att teckna på heltid är inte aktuell för Pontus just nu. Dagarna är fyllda av familjeliv, jobb och hobbys men lite tid varje dag ägnar han åt tecknandet.
– Det blir oftast en stund efter att barnen har lagt sig. Då får jag vara ostörd och sitter och tecknar med en podcast i lurarna.
Förutom arbetet med barnbibeln har Pontus startat ett projekt med en spelskapare från Köpmanholmen.
­– Vi skapar ett rollspel tillsammans som heter Jotunheim där fornnordisk mytologi blandas med viktoriansk steampunk. Jag gör alla illustrationer och vi har lagt upp det på Kickstarter med målet att nå upp till en summa som gör att vi kan påbörja produktionen. Nu håller vi tummarna för att det når hela vägen fram.

 

Publicerat