Du är här

2020-12-31 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

”Det ringer inte lika ofta längre”

Det är nästan på dagen sex år sedan Elvy Söderström lämnade posten som kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Örnsköldsvik.
Livet som pensionär har inneburit en betydligt lugnare vardag.
– Så är det. Det ringer inte lika ofta längre, säger hon.

Vi intervjuar en lugn och avspänd Elvy Söderström som, likt de allra flesta, förbereder sig inför ett annorlunda helgfirande. Julafton tillbringade hon hemma på Järvstagatan tillsammans med sambon Christer och i övrigt var inga större utsvävningar inplanerade.
– Vi höll oss hemma och såg till att i möjligaste mån inte bidra till någon smittspridning. Alla medborgare har ett ansvar och då måste man vara beredd att göra avkall på exempelvis jultraditioner. Jag tror att de allra flesta håller med om det, säger Elvy.
Hon har hunnit bli 67 år och som pensionär är vardagarna av naturliga skäl inte lika hektiska längre, trots att hon fortfarande har en rad förtroendeuppdrag att fullfölja finns det numera betydligt mer tid över till annat.
– Exempelvis nyttiga promenader mitt på dagen. Jag har min Järvedsrunda som jag uppskattar och ganska ofta har jag följe på den svängen. När vi går där känner jag tacksamhet över att ha hälsan och att få bo i en så fantastiskt fin kommun.
Att utföra diverse privata ärenden och aktiviteter hörde förr inte till vanligheterna en vardag och att ”bara vara” är ett uttryck som Elvy ofta återkommer till.
– Jag tycker att jag har mycket att göra och mycket att njuta av. Men just det där att bara vara och känna tacksamhet för den stunden är något jag försöker ta vara på. Som exempelvis att klockan tio på förmiddagen sätta sig och ta en spisbrödmacka med ägg. Det är inte dumt, det.

Utan att gå in på detaljer berättar Elvy att såväl hon som sambon, under senare tid, haft anledning till tätare kontakter med vården och att hon är en i raden som imponeras över personalens kompetens och uthållighet.
– Det är fantastiskt vilket arbete de utför och vilken professionell inställning de har till att ta hand om medmänniskor efter bästa förmåga. Här pratar vi verkligen om vardagshjältar, fortsätter Elvy och skickar en speciell nyårshälsning till personalen vid Örnsköldsviks sjukhus som, inte minst i dessa pandemitider, gör en enorm insats.
Framtiden ser hon an med tillförsikt, anser att Örnsköldsvik har många utmaningar framför sig och pratar sig varm om vikten av att så småningom få till förbifart Örnsköldsvik. Som ordförande i Botniska korridoren, som består av sju regioner och är en del av EU:s infrastrukturnät, arbetar hon för en ny målbild för landets järnväg som ska bygga samman Sverige.
Elvy Söderström har det lite lugnare, men visionerna har hon kvar och då och då kan hon längta tillbaka till Sörlidenskolan där hon en gång var lågstadielärare. 
– När jag ser barnen med spring i benen längtar jag tillbaka till den tiden, säger hon och tillägger med ett skratt:
– Jag har meddelat att jag kan vikariera då och då, men ingen har hört av sig. Kanske ingen tog mig på riktigt allvar. 

 

Dela med dig av denna artikel på: