Du är här

2020-12-22 - Mat & dryck

Ät sill i jul

Glöm inte bort sillen vid julbordet i år. Fet fisk såsom sill kan nämligen hjälpa till att minska risken att drabbas av diabetes enligt en forskningsstudie som Umeå Universitet deltagit i.

I en europeisk studie där Umeå universitet deltar så har man hittat ett samband mellan ett ämne som går att hitta i fet fisk, såsom sill eller lax, och en minskad risk att drabbas av diabetes. Ämnet går att hitta i fiskfettet och man tror att det sannolikt påverkar immunsystemet och de speciella antikroppar som skadar insulinproduktionen. 
– Vi kunde se att personer med de antikroppar som förknippas med autoimmun diabetes och som konsumerade fisk och då gärna fet fisk, hade minskad risk att drabbas av diabetes inom tio år jämfört med de som inte åt så mycket fisk, säger Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet och ledare för en av delstudierna, i ett pressmeddelande.

Diabetes delas in i typ 1-diabetes där immunsystemet skadar bukspottskörteln så att den producerar för lite insulin, och typ 2-diabetes där det istället är mottagarcellerna i kroppen som förlorar sin känslighet för insulin. Senare tids forskning har visat att det kan finnas mellanformer av orsakerna till diabetes, där vissa av de personer som får diagnosen typ 2 diabetes också har den speciell antikropp, GAD65, som förknippas med typ 1-diabetes.

Genom att mäta mängden av denna antikropp i blodet hos personer som vid tiden för provtagningen inte hade diabetes, och jämföra med mängden fettsyror som finns i fet fisk, så kunde forskarna se ett tydligt samband. Personer som åt mycket fet fisk kunde minska risken för framtida diabetes även om de hade antikroppar. För personer med den speciella antikroppen men som inte åt mycket fisk fördubblades risken att utveckla diabetes. 
– Även om det är för tidigt med absoluta rekommendationer utifrån studien kan vi nog säga att mycket talar för att det inte är fel att ha sill på julbordet, säger Olov Rolandsson.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om det finns ett samband mellan fet fisk och skydd mot diabetes så bör man inte ta för givet att man kan äta vad man vill eller hur mycket man vill av sådant som ökar risken för diabetes bara för att man äter fet fisk. En del fet fisk bör dessutom kvinnor och gravida undvika att äta mycket av då dessa kan innehålla dioxiner, det vill säga miljögifter som kan vara skadliga för foster. Du kan klicka här för att komma till Livsmedelverkets hemsida där du kan läsa deras rekommendationer rörande fisk.

Klicka här för att läsa mer om forskningsstudien.

 

Dela med dig av denna artikel på: