Film-TV-Radio

En berättelse om en radioförening

Efter nio år sätter Radio Nolaskogs, om inte punkt, så i alla fall ett kommatecken när föreningens pionjärer nu väljer att kliva åt sidan. Framtiden är för dess mångårige ordförande höljd i dunkel.
– Jag är tillfreds och stolt över att ha varit med och byggt upp detta, säger Robert Rungstad.

När Robert Rungstad, i sitt yrkesliv tidigare verksam som präst och etikkonsult, 2012 fick frågan om att semesterprata i Ö-viks närradio visade det sig bli starten på något nytt. Erfarenheten gav mersmak och ett telefonsamtal senare var grunden för en ny radioförening lagd.
– Jag upptäckte att radio var en kul sak och ett jättetrevligt sätt att lära känna folk. Jag ringde Tommy (Dickens, som semesterpratade samma år) och undrade om vi skulle hitta på något. Det var vi tre som startade upp allt, säger Robert Rungstad med även Sten Lundin, Radio Öviks ordförande, i åtanke.
– Varken Tommy eller jag hade erfarenhet, allt var nytt, men vi tyckte det var spännande. Jag var på väg att bli pensionär och Tommy var lite äldre. Det var ett sätt att ha lite kul och lära sig nya saker. Ett litet äventyr.
I februari 2013 sändes premiärprogrammet med inslag som Dagens ämne, Tänkvärt och Evenemangstips. Kort därefter tog Radio Nolaskogs över ansvaret för Semesterpratarna, något som snabbt blev föreningens stora flaggskepp. I slutet av året förstärktes också styrelsen av Margareta Hedberg. 
Det är nu den trion; Robert, Tommy och Margareta, som väljer att tacka för sig. 
– Vi har varit motorerna i det här jobbet så pass länge och inte hittat några andra som vill axla uppgiften. Och för två år sedan flyttade Kerstin och jag till Linköping, efter 40 år i Ö-vik. Att sköta ruljangsen härifrån är inte enkelt, man tappar både pulsen och kontakten med folk, säger Robert. 
Arbetet med att leta ersättare har påbörjats och vid årsmötet i början av februari hoppas Robert få svar på om det lyckats. Om inte, visar statistiken att inte minst Semesterpratarna kommer saknas av Örnsköldsviksborna.
– Första året var vi nöjda om någon kom över 1 000 lyssningar. För 2019 års semesterpratare har vi 60 000, på hemsidan. Programmet är ett fantastiskt sätt att lära känna folk utan att tränga sig på. Och vi har även Industri- och Vårdpratarna. Till skillnad mot P1 träffar man ju dem på stan. För de som pratat är det jättevanligt att bli påhejade och få ett tack för programmet.
Hur mycket kommer du sakna Radio Nolaskogs?
– Jag hoppas att det lever vidare. Sedan kan jag bara konstatera att allting har sin tid. Jag har alltid varit projektarbetare, för mig är det naturligt att gå vidare till något nytt. Jag kommer fortsätta på något sätt här i Linköping. Men jag är tillfreds och stolt över att i stort sett ha börjat från noll och varit med och byggt upp programverksamheten, Semesterpratarna och den kulturgärning som Radio Nolaskogs innebär. 
I dag, onsdag 16 december, sänder Radio Nolaskogs programmet ”En berättelse om en radioförening” som avhandlar föreningens historia.

12 extra bra program

radionolaskogs.se finns ett digert programarkiv. ”Spontant tänker jag på dessa semesterpratare”, säger Robert när han ombeds tipsa om vilka som inte bör missas:  
Anastasia Isupova (31 juli 2019).
En mycket spännande historia om Örnsköldsvik och gymnastik.
Magnus Mark (31 juli 2017).
En väldigt fin berättelse om att ha syskon med funktionshinder. Mycket berörande program.
Thomas Wahblom (4 juli 2017).
Berättar på personligt sätt om sin familj, ett mycket varmt program.
Per Carstedt (21 juli 2019).
Väldigt bra om sitt liv i med- och motgång. 
Ulla och Stefan Löfven (23 april 2019 & 1 juli 2017).
Gjorde bra ifrån sig, Stefan pratade om vad Nolaskogs och Örnsköldsvik betytt för honom och Ulla om sin uppväxt i bygden och sin historia med Hägglunds.
Per Bäckman (30 juli 2015).
Om hur hockeykarriären började och dramatiken kring den omtalade semifinalmatchen mot Djurgården.
Leif Ehlin (14 juli 2019).
Överläkaren om sjukhussituationer och det fackliga arbetet.
Valentina Wallner (31 juli 2016).
Modomålvakten från Stockholm som var uppe några år gjorde det personligt och initierat. 
Torbjörn Vårsaga (6 juli 2014).
Väldigt stark berättelse om hans sjuka mamma. 
Stefan Beimark (23 juli 2014).
Pingspastorn i Ö-vik som berättade om uppväxten.
Kristina Stålnacke (23 juli 2013).
Har gjort så många bra program under åren men sommarpratet 2013, om när hon förlorade sin son, var utöver det vanliga.

 

Publicerat