Skola & utbildning

Vårens nationella prov ställs in

Skolverket har beslutat att ställa in skolans nationella prov som skulle ha hållits under vårterminen, med undantag för provet i årskurs 3 i grundskolan samt årskurs 4 i sameskolan och specialskolan. Bakgrunden till beslutet ligger i den rådande pandemin och de förändrade förutsättningar som den för med sig.
– De nationella proven är ett viktigt inslag i den svenska skolan. Ett genomförande kräver dock att eleverna inför proven har fått en likvärdig undervisning och att skolor, lärare och elever har möjlighet att göra proven på ett likvärdigt sätt. Skolverket bedömer att inget av dessa krav går att uppfylla, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

De nationella proven är ett viktigt verktyg för lärare att kunna ge en likvärdig och rättvis betygssättning av elevernas kunskaper, och det samlade reslutatet av proven har även använts för att hjälpa till att föra statistik över svenska elevers kunskaper i de grundläggande skolämnena. Normalt genomförs provet under vårterminen, men under våren 2021 blir det inom grundskolan bara årskurs 3 som genomför provet.

Beslutet att ställa in provet är taget för att bland annat minska lärarnas arbetsbörda och för att underlätta lärarnas arbetssituation under pandemin. Istället för de nationella proven så kommer Skolverket att ta fram andra prov som lärarna kan använda för bedömning och betygssättning. Att proven fortfarande hålls i årskurs 3 beror på att de fyller en annan funktion i den årskursen och ska hjälpa lärarna att följa upp en elevs lärande och fortsatta undervisning inför kommande termin. 

Mer information om hur vårterminens prov ser ut kommer att släppas framöver.

Publicerat