Bra att veta med Webben 7

Duka upp på distans

En middagsbjudning med mat och dryck, bakgrundsmusik, långa samtal och glada skratt går som vi numera vet absolut att få till – med hjälp av lite teknik. 7an ger dig tips och tricks för en lyckad helkväll på avstånd tillsammans med vänner eller släkt.

Planering
Paljetter, kandelabrar och fem rätter eller mysbyxa och en god paj? Planeringen av den digitala middagen gör du på egen hand om du vill överraska någon med en inbjudan. Tycker du att fler kockar lagar bättre soppa gör ni i stället en gemensam planering. Kom överens om hur festlig middagen ska vara och hur länge ni ska umgås. 
Är det valfri klädsel som gäller eller ett tema som ska finnas med även i dukningen? Bestäm vilken tid ni kopplar upp er med varandra och om det ska vara en helkväll med matlagning och eftersnack eller bara en gemensam måltid. Planera i detalj eller lämna öppet för det spontana om det passar dig och dina vänner bättre.

Teknik
Centralt för en fungerande distansmiddag är naturligtvis tekniken. Fastställ att alla förstår att hantera den och testa att det fungerar bra några dagar innan. Tips är att utse någon till teknikansvarig i stället för att alla kämpar på olika håll. Den ser till att samtliga har registrerat sig i de program som kräver det och vet hur de loggar in, samt ikläder sig rollen som värd (den som bjuder in deltagare till möte varpå mottagarna får mejl och klickar in sig via länk). 
När det gäller program finns många val. Facebook Messenger och Skype är enkla, gamla trotjänare som gör ett okej jobb. Även Facetime, om samtliga äger en Apple-produkt. Alternativt finns exempelvis Whereby, som använder webbläsare och är gratis för fyra deltagare, eller Zoom, som seglat upp bland toppvalen trots att gratisversionen limiterar mötet till 40 minuter (det går dock att ansluta igen). Se till att låsa mötet för andra deltagare om ni väljer Zoom.
Oavsett om du använder dator, telefon eller surfplatta är det en god idé att stabilisera din enhet på köksbordet. Att hålla i den, eller gå runt med den för mycket, riskerar att göra den du pratar med mer illamående än social. Är det en middag på tu man hand; använd hörlurar för ett fint, hörbart ljud. En blåtandsspelare förstärker ljudet som annars kan upplevas skralt för ett större sällskap.

Mat
En beställning av likadana matkassar från matbutiken och exakt samma meny som tillagas på var sitt håll gör att ni kan jämföra och tycka, ge varandra tips och dela hela upplevelsen. Det upplägget passar utmärkt om du vill överraska någon och kanske till och med betala för kalaset. Restaurangernas olika kassar för take away, där du får en förberedd middag som du färdigställer hemma, passar också bra. Om ni hellre vill göra inköpen själva och laga från grunden med egna recept kan ni välja ett gemensamt tema, som ett land eller en råvara. Ett roligt inslag är att ge varandra en utmaning i form av en ”hemlig kasse” där ni gör inköpen åt varandra och ger villkor för vad som får tillsättas för att sedan tillaga en meny utifrån givna förutsättningar.
Låt valet av drycker till middagen bli en del av er gemensamma upplevelse, oavsett om alla dricker samma sorts vin eller alkoholfria öl, eller om ni valt dryck åt varandra utifrån egna favoriter eller det som passar till maten. En dryckesprovning kan vara ett trevligt inslag – varför inte prova ett urval från årets glöggutbud tillsammans?

Skål
Hej och välkommen! Vad roligt att alla kunde komma – eller ska jag säga, logga in!
Att utbringa en välkomstskål är ofta den första punkten för kvällen. Genom att köpa samma dryck kommer ni snabbt in i känslan av gemenskap och kan prata om doft och smak. Här kan ni göra undantag från regeln att stabilisera era enheter – visa upp den nya tavlan i vardagsrummet eller låt de som inte besökt er på länge följa med på en hel husesyn.
Glöm sedan inte musiken! Om alla har Spotify kan ni lyssna tillsammans i realtid genom funktionen ”Starta en gruppsession”. Utse någon till kvällens DJ som bjuder in genom att skicka länk via sms (på Iphone: välj enhetssymbolen i nedre, vänster hörn).

Samtal
Mat i all ära. Det är samvaron och samtalet som är kärnan i en middagsbjudning. ”Det stora ämnet” (corona) går så klart inte att undvika – men försök att se tillställningen som ett andrum från vardagen och påminn också varandra om gladare dagar. Närhet och fina stunder är viktigt när samtiden ser ut som den gör, så tillåt er att koppla bort verkligheten för en stund och styr samtalet i en mer positiv riktning om det fastnar för länge i dysterheter. Det är behövligt och helt okej. 
Ha i åtanke att surfplattor och datorer inte är särskilt förlåtande när flera pratar samtidigt. Det trevliga surret som uppstår när alla är i samma rum, och där du kan diskutera något på sidan om med din bordsgranne, fungerar betydligt sämre i ett videomöte. Hjälp till genom att låta andra prata till punkt och var generös med att låta så många som möjligt få ordet. 

Spel & lek
Lätta upp stämningen genom att sätta på er varsin hatt eller annat kul attribut. Eller varför inte piffa till er som att ni skulle på en verklig middag? En bra avslutning på distansmiddagen är, precis som i normala fall, att komplettera maten och drycken med annat viktigt som gör en festlighet ännu festligare: Ordna quiz, bingo eller någon annan social lek eller tävling.

 

 

 

Publicerat