Nyheter/Reportage

Vill prioritera varor av återvunna material

En majoritet av Örnsköldsviks kommunpolitiker vill att kommunen ska prioritera varor tillverkade av återvunnet material vid upphandlingar, visar en undersökning som Ragn-Sells genomfört.

Under perioden maj-augusti 2020 så svarade 5 290 folkvalda kommunpolitiker i landet på enkätfrågan: Anser du att din kommun ska prioritera återvunnet material vid upphandling av varor? 
I Örnsköldsvik så svarade 35 kommunpolitiker på enkäten, och utav dessa så var det 33 politiker, 94 procent, som tyckte att kommunen ska prioritera återvunnet material när de upphandlar varor. Det är något mer än rikssnittet som ligger på 90 procent. 
– Det är oerhört glädjande att Örnsköldsviks kommunpolitiker vill använda skattebetalarnas pengar till inköp som inte kräver att vi hela tiden bryter nya råvaror. Kommuner som aktivt väljer återvunnet material i första hand bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Niklas Holmgren, regionchef på Ragn-Sells, i ett pressmeddelande.

Utav samtliga bland landets kommunpolitiker som svarade på enkäten så var det bara tre procent som inte ansåg att varor producerade av återvunnet material bör prioriteras. Enligt en tidigare undersökning så vill även en majoritet av befolkningen, 84 procent, att kommunpolitikerna ska prioritera återvunnet material i upphandlingar. 

Så här fördelade sig svaren bland landets kommunpolitiker:

Anser du att din kommun ska prioritera återvunnet material vid upphandling av varor? 
Ja, absolut: 37 procent
Ja, helst: 53 procent
Nej, helst inte: 2 procent
Nej, absolut inte: 1 procent
Vet ej: 7 procent

Totalt skickades mejlet med enkäten till 26 635 politiker i samtliga 290 kommuner. Klicka här för att komma till Ragn-Sells pressmeddelande där du kan läsa mer.

 

Publicerat