Samhälle

Medborgarlöfte ska öka tryggheten

Polisen har fått indikationer som visar på att folk känner sig otrygga i Örnsköldsviks centrum. Nu har Lokalpolisområde norra Ångermanland och kommunen kommit överens om ett gemensamt medborgarlöfte som ska öka tryggheten i centrum såväl som ute på landsbygden.

Medborgarlöftet har undertecknats av både lokalpolisområdeschef Dick Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Per Nylén. 
– Örnsköldsviks kommun har under en lång tid placerat sig högt i rankingen av de tryggaste kommunerna i landet. Vi är angelägna att de som bor och besöker kommunen även fortsättningsvis ska känna sig trygga. Därför förnyar vi nu vårt medborgarlöfte tillsammans med polisen och sätter gemensamt fokus på brottsförebyggande och trygghetsstärkande insatser, säger Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande Örnsköldsvik, i ett pressmeddelande.

Medborgarlöftet har följande mål:

Genom prioriteringar via medborgarlöftet ska polisen och kommunen tillsammans:

  • uppnå ökad trygghet i centrum, området runt rondellplan och resecentrum ska särskilt prioriteras
  • uppnå ökad trafiksäkerhet i centrum och på landsbygd
  • uppnå en utvecklad och förfinad samverkan.

Både hur det konkreta arbetet ska utformas och vilka insatser som kommer att bli aktuella kommer polisen och kommunen att samråda kring i det lokala brottsförebyggande rådet, Brå. Kommunen skriver att polisen redan nu kommer att bedriva fotpatrullering i centrum och jobba med trafiksäkerhetsarbete inom hela lokalpolisområdet.
– Polisen har tillsammans med Örnsköldsviks kommun en nära samverkan i många olika pågående projekt för att förebygga brott och skapa trygghet i vår kommun. Med detta medborgarlöfte vill vi stärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet. Samarbetet ska utgå från den gemensamma lägesbilden och ett gemensamt ansvarstagande gällande trygghetsfrågorna i centrum samt trafiksäkerhetsarbete inom kommunen, säger Dick Danielsson, lokalpolisområdeschef.

Arbetet ska följas upp genom statistik, medarbetardialog och genom en medborgarundersökning som blir en uppföljning på en trygghetsundersökning som snart skickas ut till kommuninvånarna. Det ska även ske löpande uppföljning genom sammanträden i Brå Örnsköldsvik. Medborgarlöftet sträcker sig fram till december 2022 med möjlighet till revidering under pågående arbete.

 

Publicerat