Du är här

2020-11-12 - Skola & utbildning
Helen Nilsson och Linda Näslund, gymnasielärare i Örnsköldsvik, är två av de som deltar i fortbildningen. Foto: Örnsköldsvik kommun

Lärarfortbildning mot antisemitism och intolerans

I samarbete med Forum för levande historia och Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, så kommer lärare från bland annat Örnsköldsvik att fortbildas i antisemitism och intolerans.

Högstadie- och gymnasielärare i Västerbotten och Västernorrland, samt även intresserade från andra regioner, erbjuds under tre halvdagar att delta i en fortbildning med temat ”Antisemitismen idag - hur ser den ut, var finns den och hur kan den bemötas?” Syftet är, som temat antyder, att stärka arbetet mot att rasism, intolerans och negativa grupperingar uppstår i skolan. 

Två av de som deltar är gymnasielärarna Linda Näslund och Helen Persson som båda är lärare vid Örnsköldsviks gymnasium. De tilldelades 2018 Hédi Frieds lärarpris för att ha hittat kreativa arbetssätt som stimulerat eleverna till att reflektera över sin världsbild och de konsekvenser som rasism, antisemitism och andra icke-demokratiska ideologier kan ha.
– Det finns hela tiden en latent grogrund för intolerans och uppkomsten av vi och dom, som under vissa omständigheter kan växa till sig och blomma upp. Därför måste vi hela tiden, långsiktigt, uthålligt och med ständig upprepning arbeta mot intoleransen, konstaterar Helen och Linda i ett pressmeddelande. 

Det första utbildningstillfället sker den 17 november där deltagarna bland annat kommer att insyn i hur skolan kan arbeta för att eleverna kan ges möjlighet att reflektera över sig själva och sina egna föreställningar. 

Källa: Örnsköldsviks kommun

 

Dela med dig av denna artikel på: