Du är här

2020-11-15 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Här röjer hockeyspelarna

Rubriken kan föra tankarna till skandalrubriker i en kvällstidning. Men här handlar det om något annat. Nämligen om spelare i Modo Hockeys J20-lag som bredvid rinken är skogsarbetare.

De finns dem som påstår att ishockeyspelare på elitnivå, i och för sig är vältränade och ofta får ta i för att klara av uppdraget, men i övrigt är bortskämda och får det mesta serverat. Så kan det vara ibland, men här hittar vi ett undantag då vi träffar på delar av Modo Hockeys juniorlag i skogen nära Gideå.
Det är Axel Boberg, Oskar Håkansson och Kevin Arvidsson som tillsammans med fyra andra lagkamrater sköter underväxtröjning på uppdrag av skogsägarföreningen Nätra-älven. Tre 19-åringar som gick ut gymnasiet i våras, knackar på porten till A-laget och som behöver dryga ut ganska knappa inkomster för att klara av en fortsatt elitsatsning.
– Jättebra att ha ett uppdrag vid sidan av ishockeyn. Inte minst när det är så här fina dagar, säger Axel Boberg och kisar mot den låga höstsolen.

Bland klubbens juniorer studerar många fortfarande, men flertalet av de som är födda 2001 har lämnat gymnasieskolan bakom sig. I satsningen på att bli en fullfjädrad seniorspelare tar ishockeyn stor plats i tillvaron, vilket gör det en aning knepigt att kombinera med andra sysslor.
– Därför är det roligt att vi kunde hitta den här lösningen där vi hjälper varandra. Våra övriga säsongsarbetare som sköter underväxtröjning har avslutat inför vintern, men det här gänget fortsätter ett tag till, berättar killarnas uppdragsgivare inom Nätraälven; köpledaren Victor Carlson.
Under normala förhållanden krävs en kortare utbildning, men den rådande pandemin har lättat på kraven, vilket innebär att Modo-spelarna uppfyller säkerhetskraven med rätt utrustning. När vi på 7an hälsar på handlar det om ett pass på cirka tre timmar.
– Skönt att vara ute i friska luften. Sådana här dagar finns det ingen anledning att klaga, säger Oskar Håkansson och byter lågskor mot grova stövlar.
Underväxtröjning görs för att underlätta maskinavverkningen, minska avverkningskostnaden och för att främja kommande föryngring. Frågan är huruvida uppdragen gör killarna till bättre hockeyspelare. Men att arbeta med en röjsåg lär knappast få negativ inverkan på klubbtekniken.

Dela med dig av denna artikel på: