Nyheter/Reportage

Vill bygga produktionsanläggning för gröna kemikalier och biodrivmedel

Då det ses en ökad efterfrågan på klimatvänliga alternativ så vill Sekab satsa på sin egna teknik CelluAPP och bygga en produktionsanläggning där restprodukter från skogen blir till gröna kemikalier och biodrivmedel.

CelluAPP är en teknikplattform som Sekab utvecklat som tar vara på restprodukter från skogen och skogsindustrin, såsom sågspån, och förädlar produkterna till gröna råvaror som till exempel skogligt socker, etanol och lignin. Dessa produkter kan i sin tur bidra till klimatomställningen genom att användas inom till exempel biodrivmedel eller läkemedel. Genom samarbete med det indiska bolaget Praj så har Sekab vidareutvecklat tekniken samt skalat upp den för kommersiellt bruk, och nu säger Sekab att de vill vidare ta vara på tekniken genom att bygga en produktionsanläggning där man i stor skala tar vara på skogens restprodukter.
– Klimatmålen är skarpa och hela samhället måste öka takten i omställningen. Skogen har potential att bidra mycket mer till ett hållbart samhälle. Det mesta som idag tillverkas av fossila råvaror som kol, olja och gas kan lika gärna göras med produkter från skogen. Det är här vår nya teknik kommer in, säger Monica Normark, Chief Technology Officer på Sekab, i ett pressmeddelande.

För att kunna göra produktionsanläggningen en verklighet så har Sekab idag startat en förstudie med syfte att utreda förutsättningarna för bygget av anläggningen. Förstudien ska bland annat utreda finansiella möjligheter och lokaliseringsfrågan. Tanken är att bygga anläggningen i Örnsköldsvik, men tillgången till råvara och möjligheterna till mark och miljötillstånd måste granskas i förstudien innan beslut kan fattas.
– Tiden är rätt nu. Efterfrågan på gröna produkter ökar, det finns en stor vilja att investera i tekniska framsteg som bidrar till klimatomställningen och vi är redo att ta täten. Om en produktionsanläggning i stor skala blir verklighet kommer det att bidra till att lösa samhällets utmaningar och samtidigt stärka vår position som ledande aktör, säger Monica Normark.

Förstudien ska vara klar hösten 2022. Därefter kan beslut om investering tas.

 

Publicerat