Du är här

2020-10-31 - Teater
Foto: Maria-Thérèse Sommar

Kultroman som teater

– Man ska må lite bättre när man går därifrån.
Det säger skådespelaren Jens W Nilsson om sin nya enmansföreställning Naiv Super. Tisdag 17 november uppträder han på sin gamla hemmaplan i Folkan Teater.

Norrmannen Erlend Loe släppte sin roman Naiv Super 1996 och den blev hans stora genombrott. Romanen, som snabbt kultförklarades, handlar om en 25-årig man vars hela tillvaro faller samman efter ett förlorat krocketparti mot hans egen bror. Allt känns meningslöst och han börjar fundera över de stora frågorna som tiden, rummet och hur tillvaron hänger samman.
– Det är väldigt roligt, jag har gått och sneglat på den här länge och till sist satte jag mig ned och tog tag i den. Om jag hade varit författare hade jag kanske kunnat skriva den här boken själv, det är en väldigt ”jensig” bok, berättar Jens, vars egen tillvaro varit allt annat än normal sedan coronapandemin bröt ut – skådespelare och andra kulturarbetare har det sannerligen inte lätt när de inte får uppträda.

Nu ställer sig Jens i alla fall på scen och kanske kan en röd boll, en bultbräda, en skyskrapa, hudlotion med melonsmak och ett Kalle Anka-plåster från Chicago hjälpa personen han gestaltar ur den kris han befinner sig i.
– Det handlar om vad vill man och vart ska man i livet. Han försöker hitta en mening med livet, hitta någon sorts lycka. Det handlar också lite om hur tiden kan vara olika. Jag hoppas att publiken får en rolig stund och att de får med sig lite nya tankar på hur man kan välja sin egen lycka och vad som är viktigt i livet. 50 minuter med lite galna tankar och förhoppningsvis mår man lite bättre när man går därifrån.

 

Dela med dig av denna artikel på: