Samhällsinformation

Särskilda rekommendationer för äldre tas bort

Under morgonen meddelade socialminister Lena Hellgren (S) under en presskonferens att de särskilda rekommendationerna för personer 70 år eller äldre gällande covid-19 tas bort.
– Det innebär i sin tur att det blir avgörande att varenda en av oss följer de råd och rekommendationer som regeringen och många andra upprepar som ett mantra, sade Lena Hallengren, skriver Svt.

Personer 70 år eller äldre ska nu följa samma allmänna råd och rekommendationer som övriga befolkningen, sade Lena Hallengren. Att de särskilda rekommendationerna tas bort säger man är för att Folkhälsomyndigheten bedömer att smittspridningen är relativt låg och att myndigheten även bedömer att fortsatt långvarig isolering kan få allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser för de äldre.

Att de särskilda rekommendationerna hävs betyder dock inte att äldre bör känna att det är fritt fram att bege sig ut och börja leva livet som innan pandemin bröt ut. För att undvika att drabbas av smitta så är det viktigt att äldre, precis som alla andra, bland annat håller avstånd till andra, undviker större sociala sammanhang och ser till att tvätta händerna ofta med tvål i minst 20 sekunder. Vid minsta sjukdomssymtom så bör man stanna hemma. Lokalt så kan skärpta råd och rekommendationer införas ifall man ser en ökad smittspridning igen.

Du kan klicka här för att komma till Folkhälsomyndighetens hemsida där du kan hitta samtliga allmänna råd riktade till allmänheten.

Källor: Svt.se, Folkhälsomyndigheten

 

Publicerat