Du är här

2020-10-25 - Motor

Mopedbilen stor miljöbov

Trots varningarna om att mopedbilen har låg krocksäkerhet och dåliga köregenskaper fortsätter fordonsbeståndet i Sverige att växa. Men något många inte känner till är att fordonet även är extremt smutsigt och släpper ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra.

Mopedbilar har blivit ett allt vanligare inslag på de svenska vägarna och i dag finns cirka 14 800 mopedbilar i trafik enligt Transportstyrelsen. Den är dock långt ifrån ett säkert fordon på vägarna. Redan under förra året kom larm från polisen att dödsolyckorna med mopedbilar ökar.
– Mopedbilen ska inte på något sätt jämföras med en bil vad gäller säkerhet, du är egentligen precis lika oskyddad som på en vanlig moped. Den ska däremot i princip ses som en fyrhjulig moped med regnskydd vad gäller säkerhet, säger Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar.

Förutom dålig krocksäkerhet då de flesta modellerna mestadels är tillverkade i plast och saknar säkerhetsfunktioner som krockkuddar, har många mopedbilar dåliga köregenskaper. Ett test som M Sverige genomförde förra året visade att mopedbilen de testade, en Aixam City, släppte två hjul från marken vid en undanmanöver i 45 km/tim.
– Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet, sa Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige i samband med att testet publicerades förra året.

Men det är inte bara köregenskaperna och krocksäkerheten som anses som usel av M Sverige. I en tid då Sverige och de flesta av dess invånare strävar efter att minska sin klimatpåverkan är mopedbilarna riktiga miljöbovar. I ett test som tidningen Motor genomfört framkom det att utsläppen av hälsofarliga partiklar är skyhöga.
– Den som kör en mopedbil släpper ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra, säger Heléne Lilja.

Uppmaningen från Heléne och M Sverige till landets ungdomar och föräldrar är att tänka efter en extra gång innan de tar beslut om att köpa en mopedbil. Förutom att mopedbilens dieselmotor helt saknar avgasrening och alltså har oerhört höga utsläpp, menar man att fordonen även bidrar på andra sätt till en onödigt hög klimatpåverkan. Fordonet kan till exempel göra så att många väljer bort kollektivtrafik – och mopedbilen har till skillnad från de flesta andra alternativ även utsläpp av koldioxid.

 

Dela med dig av denna artikel på: