Du är här

2020-10-10 - Motor
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

En färsk mästare

Örnsköldsvik har fostrat en och annan mästare i motorsport genom åren och här kommer kanske den senaste. Elias Edstrand, 13, Varggropens Kart Racing Club, stod nyss högst upp på pallen i Norrlanscupen och tar redan sikte på nästa säsong.I en större och snabbare bil.

Hösten är här och gula löv täcker Varggropens start- och målraka. Elias Edstrand kör ett par snabba varv innan han bromsar in, kränger av sig hjälmen och tar ett snack med oss efter en cartingsäsong som slutade på bästa tänkbara sätt. När åtta deltävlingar i Örnsköldsvik, Umeå, Lycksele, Skellefteå, Piteå och Luleå var avverkade blev han korad till norrlandsmästare i Formel Mini.
– Jättekul. Det var lite nervöst på slutet, men jag lyckades fixa det i näst sista racet, säger Elias som bor i Överhörnäs tillsammans med mamma, pappa och storasyster.
Han går i årskurs 7 på Själevadskolan och fritiden fylls ofta med carting i Varggropens Kart Racing Club och ishockey i Svedjeholmens IF.
– Det passar mig perfekt med carting på sommaren och hockey på vintern, fortsätter Elias som har stor hjälp av pappa Hans-Erik för att hålla bilen i bästa tänkbara skick.
– Det tävlas ju om tiondelar och hundradelar så det finns inget utrymme att slarva. Vi gör så gott vi kan för att bilen ska vara konkurrenskraftig, säger Hans-Erik med ett leende och så här om sonens kvaliteter som förare:
– Elias har blivit duktig på att hålla fokus, är jämn i sin körning och gör relativt få misstag.

Planen är att hoppa upp en klass till nästa säsong. I J-125 kommer det att gå fortare och dessutom får han möta tuffare motstånd från äldre konkurrenter. Så att försvara sin titel redan då är inget realistiskt mål, snarare att växa in i klassen och sedan bli vassare för varje säsong. 
För några planer på att sluta ratta carting-bilar har han inte. Familjen får räkna med att kroka fast husvagnen och lasta bilen på transportbilens flak, för att ge sig i väg längs med norrlandskusten, flera år till.
En färsk mästare är nämligen sugen på mer.

Elias Edstrand
Ålder: 13 år.
Familj: Mamma Maria, pappa Hans-Erik, storasyster Emma, 17.
Bor: I villa i Högsnäs, Överhörnäs.
Klubbar: Varggropens Kart Racing Club, Svedjeholmens IF.
Aktuell: Avslutade cartingsäsongen med att vinna Norrlandscupen.

Dela med dig av denna artikel på: