Du är här

2020-10-04 - Motor

Goda råd inför bilaffären

Planerar du att köpa en begagnad bil på privatmarknaden? Här är tipsen för en lyckad affär!

Försäljningen av begagnade bilar har ökat under coronapandemin, något som till stor del spås bero på att många undviker kollektivtrafik. Bland annat steg begagnatmarknaden i Sverige med hela 15 procent under juli, enligt siffror från BCA remarketing.
– Vi märker av ökad försäljning av bilar de senaste månaderna, framför allt vad gäller begagnade bilar. Efterfrågan på bilförsäkringar har ökat uppemot 10 procent, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Att köpa en begagnad bil innebär dock oftast större risk jämfört med att köpa en ny bil som har olika former av garantier. Som bilspekulant bör man därför göra sin hemläxa och planera sitt bilköp för att inte drabbas av några otrevliga överraskningar. Det första steget är att välja vilken typ av bil man är i behov av. Ju större, desto större blir oftast månadskostnaderna i form av försäkring och drivmedel.
– Om du kör högst 100 kilometer per dag och inte behöver dra tunga släp så bör en begagnad elbil passa dig. Fundera även på drivmedel. Vill du ha en ren elbil, eller kanske föredrar du en Plug-in-Hybrid eller en vanlig hybrid? Kanske kan gasdrift vara något för dig? Eller vill du köra på bensin eller diesel? Tänk även på att välja en bil som är säker om olyckan skulle vara framme och som har rimliga servicekostnader, tipsar Granholm på försäkringsbolaget If.

När du väl bestämt dig för modell och drivmedel gör du bäst i att leta runt och jämföra priser, utrustning och antal mil som bilarna gått. Med hjälp av internet är det idag lätt att hitta flera alternativ av samma modell.
– Priset för samma bil kan variera mycket. Är priset väldigt lågt finns det oftast en förklaring. Ta reda på så mycket som möjligt.
När du väl hittat den bil som du tror passar allra bäst sett till skick och pris bör du alltid undersöka den ordentligt.
– Som köpare ansvarar du för att kontrollera bilens skick. Undersök den därför noga innan du bestämmer dig så att du inte står där med problem efter köpet. Provkör bilen ordentligt och titta i motorrummet. Provkörningen bör helst vara i minst 30 minuter. Ta dig tid att testa alla funktioner i form av instrument och utrustning. Kolla även om bilen har rostangrepp.
Det är dock inte bara bilen som du bör kontrollera noggrant– du bör även kontrollera säljaren.
– Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger bilen, hur länge denne ägt bilen och om bilen är köpt på kredit. Undvik privata säljare som mer eller mindre är bilhandlare. De utmärker sig oftast genom många bilannonser, korta ägartider och avställda bilar, säger Johan Granholm.

Om allt verkar stämma och det är dags för affär ska du alltid använda säkra betalningssätt, exempelvis via bank eller swish. Vid köp mellan privatpersoner gäller ​köplagen om inget annat avtalas, men det går även att skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär.
Sist av allt måste du både se till att ägarbyteshandlingarna bli ifyllda och inskickade. Dessutom måste du omedelbart lösa trafikförsäkring – annars får du inte köra bilen.
– När du köpt en bil så behöver du en bilförsäkring direkt. Vi rekommenderar att du väljer en försäkring som passar dina behov – beroende på om bilen har vagnskadegaranti eller inte. Den som inte försäkrar bilen får betala dyra böter till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag den varit oförsäkrad. Ägarbytet registreras förvisso i efterhand, men man utgår alltid från den faktiska ägarbytesdagen, säger Johan Granholm. 

If:s checklista inför bilköpet:

  • Välj typ av bil
  • Provkör och kontrollera bilen – testa alla funktioner
  • Kontrollera säljaren
  • Hitta information om bilen
  • Skriv ett köpekontrakt
  • Registrera ägarbytet
  • Teckna bilförsäkring

 

Dela med dig av denna artikel på: