Du är här

2020-09-29 - Samhällsinformation

Lättnader på publikbegränsningar – 500 åskådare kan tillåtas

På en presskonferens under förmiddagen meddelade Regeringen om ett förslag på att höja den nuvarande besöksgränsen vid idrottsevenemang. Istället för 50 personer så kommer det nu att tillåtas 500 personer bland den sittande publiken. Godtas förslaget så börjar det att gälla från den 15:e oktober.

Kulturminister Amanda Lind sade under presskonferensen att det nuvarande förbudet på max 50 personer sitter kvar som huvudregel, men att vissa undantag kommer att göras för bland annat idrottsevenemang och restaurangverksamheter. För restauranger drog hon som exempel att om 200 personer sitter och äter i en restaurang så kommer inte 150 av dessa att behöva gå om till exempel en musiker börjar att spela i lokalen.

För idrottsevenemang så görs ett undantag där upp till 500 personer i sittande publik kan tillåtas. Amanda Lind förtydligade att publiken ska sitta på ett avstånd om minst en meter mellan varandra, men att två personer som är i samma sällskap kan sitta tillsammans. Hon sade även att Folkhälsomyndigheten kommer att få i uppdrag att återkomma om rekommendationer på lättnader eller restriktioner för till exempel mässor, nöjesparker, loppmarknader, demonstrationer med mera. 

Dela med dig av denna artikel på: