Nyheter/Reportage

Jättelyft i pandemitider

I fem år har Kemikonsult Norr AB arbetat med sitt unika koncept för desinfektion. Coronaspridningen världen över har gjort att efterfrågan närmast exploderat.
– Det har gått rakt igenom taket. Vi får förfrågningar från alla håll, säger Magnus Fredin.

Under årens lopp har Örnsköldsvik gång på gång visat omvärlden att här finns skickliga entreprenörer och innovatörer. Det är en stolt historia och även i nutid finns det all anledning att applådera företagsamheten Nolaskogs. Kemikonsult Norr AB är ett sådant exempel. Företaget hjälper organisationer och företag med utbildningar i hygienteknik och hur man ska arbeta för att förebygga och stoppa smittspridning. Med revolutionerande teknik tas oönskade mikroorganismer bort.

Det lilla ö-viksföretaget, tillsammans med samarbetsföretaget Ecotrecs Sweden, är nämligen pionjärer i Skandinavien med en mycket effektiv desinfektionslösning. Den säkerställer täckning av alla ytor, skrymslen och vrår på bara några sekunder, vilket inte minst sparar massor av värdefull tid för verksamheter i alla möjliga branscher.
– Exempelvis; en förskola som drabbas av kräksjuka tvingas i vissa fall skicka hem barnen och stänga i ett par dagar. Med den här lösningen handlar det om en timme eller max två, säger delägaren och Magnus Fredins kollega; Stefan Nilsson.
Trots den korta insatsen är det en mycket effektiv metod.
– Desinfektionsmedlet hittar även in under, bakom samt till ställen man aldrig annars kommer åt, säger Magnus Fredin och berättar att kunder numera är kommuner, landsting, gym, kontor, fartyg, bussar, flyg, tåg, hotell- och livsmedelskedjor.

Desinfektionsmedlet i de elektrostatiska sprutorna är sterilt vatten till 99,6 procent och klordioxid 0,2 procent samt 0,2 procent nedbrytbara tensider. Den unika lösningen är inte märkningspliktig, och är skonsam mot både brukare och miljö.
– En världspatenterad och miljövänlig produkt med full eliminering av alla virus, bakterier, svamp och sporer. Den första och enda i sitt slag framtagen på uppdrag av svensk sjukvård i ett forskningssamarbete med forskare från Örebro universitetssjukhus, fortsätter Magnus Fredin.
Desinficeringen är effektiv mot all smitta och har full eliminering av alla oönskade mikroorganismer. Men i dagsläget handlar nästan alla förfrågningar, inte oväntat, om Corona-virusets framfart:
– Efterfrågan är så stor just nu att vi inte hinner utbilda i den takt som vi säljer, säger Stefan Nilsson.

 

Publicerat