Sport & Fritid

Ö-vikstartup lanserar golfinnovation

Det ö-vikbaserade startupbolaget Watchitgolf har utvecklat en app som hjälper golfare att förbättra sina golfslag.

Watchitgolf är en del av Bizmakers inkubatorprogram som bland annat hjälper små startups i Västernorrland att förverkliga sina affärsidéer och produkter. Med Bizmakers hjälp har de nu lanserat appen Swing Speed Radar, en app som ämnar att hjälpa golfare att förbättra sina slag. Appen kan läsa av svinghastighet och svingtempo och kan ge feedback mitt i en rörelse. Den samlar även in statistik för att hjälpa golfare att bli bättre. 
– Låt oss säga att du vill slå 45 meter med en sandklubba. Fyll i avståndet så ger appen en signal när din baksving kommit upp i den kraft som behövs för att slå just 45 meter, säger Patric Hörnsten Nilsson, grundare av Watchigolf med erfarenhet som golftränare, i ett pressmeddelande.

Tekniken bygger på AI som utvecklar algoritmer i takt med att den samlar data. Som en app används den bäst genom att installera den på en smartwatch som golfaren sedan bär under slaget. AI:n analyserar 7000 datapunkter med varje slag för att sedan hjälpa golfaren förbättra sina golfsvingar. 
– Varje slag analyserar 7 000 datapunkter. Maskininlärning gör att du till slut får fram ett snitt på var du landar med varje klubba vilket är en stor fördel ute på banan, säger vd Nicklas Boström.

Appen går att hitta på de vanligaste plattformarna för nedladdning av appar till smartphones. Med Swing Speed Radar som utgångspunkt så planerar bolaget även på att utveckla fyra andra liknande produkter.

 

Publicerat