Du är här

2020-09-05 - Nyheter/Reportage
Foto vänster: Håkan Nordström

Inte ensam aldrig glömd

Daniel Sylwander är en av flera profiler som tackat ja till att designa en t-shirt till förmån för initiativet ”Inte ensam aldrig glömd”, en rörelse som stöttar de som utsatts för sexuella övergrepp.
– Det är ett ämne det borde pratas mer om, säger Modo-spelaren som skänker intäkterna till Gårdsbackens hundcenter.

För att uppmärksamma och stötta de som utsatts för sexuella övergrep låter rörelsen ”Inte ensam aldrig glömd” profiler designa t-shirts och skänka försäljningsintäkterna till ett lokalt företag eller välgörenhet. Bakom står föreläsaren Erik Grönberg från Västerås som under sin barndom själv utsattes för övergrepp av en nära vän till sin familj. I fjol släppte han en självbiografisk bok om upplevelsen.
– Jag kände mig enormt ensam och glömd under min uppväxt. En person som bidrog till att jag ändå hade många fina, ljusa stunder var Paul Andersson Everberg (tidigare hockeyspelare i Västerås). Han har Rögle som moderklubb så jag började följa Rögle och därifrån kommer även Daniel, så det kändes givet att fråga honom. Jag vet vad förebilder kan innebära, varje barn behöver en hjälte, precis som Paul var för mig, säger Erik.
Att utsättas för övergrepp är inget någon ska behöva bära på ensam – t-shirten menar Erik är ett sätt att visa att det finns människor som står på de utsattas sida och att man genom att bära den gör ett ställningstagande.
– Just nu märker jag av den tysta effekten av pandemin, jag får många mejl från barn och unga vuxna som lever i ett helvete när de lämnas ensam med sin förövare. Kan vi skapa en stor rörelse och nå fram till de som behöver det vore det fantastiskt.

Daniel Sylwanders design består av en barnhand som håller en vuxens hand, samt ett hjärta.
– Hjärtat får symbolisera att de som utsätts inte är bortglömda. Jag tror att många har svårt att prata om det, så det känns bra att vara med att sprida budskapet. Det Erik startat är ett väldigt bra initiativ, säger Daniel och får medhåll av Paula Westman Lundberg och Dan Westman på Gårdsbackens hundcenter. 
– Det här är en beundransvärd sak att jobba för, Daniel är en fin kille, säger Paula som förutom att driva hundcentret tillsammans med Dan även fungerar som kontaktfamilj – och det är till deras verksamhet allt överskott av t-shirtförsäljningen ska gå.
– De tar hand om hundar som far illa och barn som behöver lite omväxling i vardagen, som kan bli lite helade av att komma dit för att umgås med hundar och koppla av på ett helt annat sätt, förklarar Daniel sitt val.

 

Dela med dig av denna artikel på: