Du är här

2020-08-18 - Trafik
Foto: Mats Forsgren

Hastigheten i fokus under polisens trafikvecka

Under veckan genomför polisen en nationell trafikvecka där de utför ett ökat antal trafikkontroller i tätbebyggda områden, med fokus på hastighetskontroller.

Det som är bland det mest avgörande för hur utgången av en trafikolycka blir är hastigheten, och just nu rör det sig mycket folk på vägarna vilket är bland annat bakgrunden till att polisen just nu genomför sin nationella trafikvecka.
– Många är nu tillbaka på jobbet efter semestern. Det rör sig mycket folk på vägarna och alla ska kunna känna sig trygga och säkra. Vi vill att fler ska följa hastighetsbegränsningarna och ett sätt att uppnå det är genom hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Redan vid hastigheter som 50 kilometer i timmen så bedöms det som osannolikt att man överlever om man blir påkörd som oskyddad gångtrafikant. Jämför det med 30 kilometer i timmen där överlevnadschansen bedöms som rimlig. Därför är det också extra fokus på kontroller vid områden såsom skolor, köpcentrum och stadscentrum där det i regel alltid ska hållas en låg hastighet.
– Små hastighetsöverträdelser kan vara skillnaden mellan liv och död. Vi skulle kunna spara många liv varje år om alla höll sig till hastighetsbegränsningarna, säger Ursula Edström.

Trafikveckan pågår veckan ut, med start igår måndag 17 augusti.

 

Dela med dig av denna artikel på: