Du är här

2020-06-23 - Samhällsinformation

Varnar för mycket höga temperaturer

SMHI har utfärdat en Varning klass 1 för mycket höga temperaturer i Västernorrland. Maximal dygnstemperatur väntas överstiga 30 grader, vilket kan utgöra en fara för personer som utgör en riskgrupp för värme. Varningen gäller från onsdag till och med lördag.

Personer som ingår i riskgrupper för värme bör vara extra uppmärksamma och försiktiga just nu då de ofta påverkas kraftigare av höga temperaturer och kan ha lättare att drabbas av bland annat värmeslag och vätskebrist. De som ingår i en riskgrupp för värme är följande:

  • Äldre
  • Kroniskt sjuka
  • Personer med funktionsnedsättning
  • Små barn och gravida
  • Personer som tar vissa mediciner som påverkar kroppens förmåga att anpassa kroppsvärme och vätskebalans, till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika.

Den som ingår i en riskgrupp bör se till att dricka lite mer än vanligt. Att äta mat som är rik på vätska, såsom frukt och grönt, hjälper också. Det kan även vara bra att äta lite mer salt till maten för att ersätta det salt som du förlorar när du svettas mer än vanligt. Vid behov kan du även dricka vätskeersättning. Försök att hålla dig så sval som möjligt. Du kan klicka här för att komma till Vårdguiden 1177 där du kan få mer goda råd.

Om du tror att din eller någon annans hälsa påverkas av värmen, tveka inte att kontakta Vårdguiden 1177 för att få råd. Vid akuta ärenden, ring 112.

SMHI:s definition för Varning klass 1 mycket höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Dela med dig av denna artikel på: