Du är här

2020-06-15 - Samhällsinformation

Höga temperaturer – riskgrupper bör vara försiktiga

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i hela Västernorrland då temperaturerna väntas ligga på mellan 26 till 30 grader. De höga temperaturerna kan utgöra en fara för personer i riskgrupper.

Personer som ingår i riskgrupper för värme bör vara extra uppmärksamma och försiktiga just nu då de ofta påverkas kraftigare av höga temperaturer och kan ha lättare att drabbas av bland annat värmeslag och vätskebrist. De som ingår i en riskgrupp för värme är följande:

  • Äldre
  • Kroniskt sjuka
  • Personer med funktionsnedsättning
  • Små barn och gravida
  • Personer som tar vissa mediciner som påverkar kroppens förmåga att anpassa kroppsvärme och vätskebalans, till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika.

Den som ingår i en riskgrupp bör se till att dricka lite mer än vanligt. Att äta mat som är rik på vätska, såsom frukt och grönt, hjälper också. Det kan även vara bra att äta lite mer salt till maten för att ersätta det salt som du förlorar när du svettas mer än vanligt. Vid behov kan du även dricka vätskeersättning. Försök att hålla dig så sval som möjligt. Du kan klicka här för att komma till Vårdguiden 1177 där du kan få mer goda råd.

Om du tror att din eller någon annans hälsa påverkas av värmen, tveka inte att kontakta Vårdguiden 1177 för att få råd. Vid akuta ärenden, ring 112.

SMHI:s definition för Meddelande höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras meddelandet till en varning.

 

Dela med dig av denna artikel på: