Föreningsliv

Full fart på föreningslivet

När Köpmanholmens Semesterstiftelse 2017 sålde sina sista stugor stod det klart och tydligt i stadgarna att pengarna skulle delas ut till föreningar för att säkra anläggningar och drift i framtiden. Nu finns flera fina exempel på att pengarna gör rejäl nytta runt om i Köpmanholmen och Nätra.

– Det händer massor och hela området har fått ett rejält lyft, säger Bengt Sellin, en av många eldsjälar i de olika föreningarna.
KB 65 och deras fotbollsanläggning Forsvallen tilldelades två miljoner kronor och här byggs en stor förrådsbyggnad som också kommer att inrymma garage och omklädningsrum. Aktiva spelare gör sina arbetsdagar på plats och när 7an var på besök målades plank till fasaden.
PRO har också ställt upp med en mobil såg för att såga virke, som skänkts till föreningen.
– Framtidstron i föreningen är stor. I år skrev 32 flickor och pojkar födda 2015 in sig i klubben och vi har totalt 260 aktiva, drygt 200 av dem är barn- och ungdomsspelare, säger fotbollsklubbens ordförande Therese Björnler, och skiner med hela kroppen när hon kollar in en av de knattematcher som pågår på konstgräsplanen.
– Det här är fotboll när den är som bäst – inget fusk, bara glädje. Man blir så glad när man kommer hit och ser det här.
KB 65 har även utbildat 45 nya domare till den här säsongen, oerhört imponerande. Det är lätt att förstå klubbens stora betydelse för Köpmanholmen.
– Vi vill vara ett nav här i byn. Forsvallen ligger bra till med närheten till skolan, som vi också nyttjar. Vi har fantastiska förutsättningar, poängterar Therese.
Fotbollsklubben räknar in drygt 650 medlemmar, men faktum är att KB 65 Fotbolls Supporterklubb är ännu större. Den ligger på över 700 medlemmar, tack vare att man lyckats dammsuga i stort sett hela Sverige på gamla KB:are. Och supporterklubben är livsviktig för hela verksamheten, varje år ramlar friska pengar in till fotbollsklubben.
– Det blir 60-80 000 kronor per år. Ibland ända upp till 100 000. Den stora intäktskällan är medlemsavgifter men vi arrangerar
också bingo och pubaftnar, berättar supporterklubbens ordförande Lars Nilsson.
2008 blev supporterklubben dessutom fotbollsföreningens livräddare, när den låg på ruinens brant rent ekonomiskt. Ett lån från supporterklubben räddade då den för hela bygden så viktiga verksamheten.

Från KB 65 Fotboll, och i synnerhet supporterklubben, finns en koppling till en av de andra livaktiga föreningarna i området. Lars Nilsson är nämligen även ordförande i Näske Båtförening, vackert belägen längst inne i Näskeviken där Näskeån har sitt utlopp. Här ståtar också ett av de 30-tal offentliga konstverk som förgyller hela Nätra/Sidensjö-området tack vare Jonas Nätterlunds Minnes-fond – Iréne Vestmans granitskulptur ”Näskom” som uppfördes 2014. 
Näskom har sedan 2018 sällskap av ett av de många vindskydden som tillkommit under projektet Arknat, där arkitektstu-denter designar och skapar vindskydd i trä. Ett vindskydd som i sig är något av ett konstverk, tack vare den mängd träpålar som sticker upp ur växtligheten intill – en koppling till båtföreningens bryggor. 
Labyrinten av pålar har även skapat andra aktiviteter. Att lyckas gå på samtliga pålar utan att ramla ned är en utmaning, dessutom håller hundarna i kenneln Näske Golden Retriver ofta till här och tränar följa John mellan pålarna.
Näske Båtförening, som bildades 1973, har för närvarande 44 båtplatser och drygt 100 stödmedlemmar – 15 energiska personer i arbetslaget genomförde i fjolsommar en renovering av området. Strax norr om NBF ligger NBS, Näske Båtsällskap, som bildades året därpå och har hela 143 båtplatser. Dessutom finns också Köpmanholmens Båtklubb med ett 90-tal båtplatser i den väl skyddade delen av Nätraälvens utlopp, ett arv från NCB som byggde upp en liten hamn för sina arbetare så att de kunde ta sig ut till sommarstugor och Semesterstiftelsens stugor.
– 1977 tog Köpmanholmens Båtklubb över hamnen och vi jobbar så sakteliga för att hela tiden utveckla den. Glädjande att se är att vår camping är populär, i dag kan vi ta emot tio husbilar eller husvagnsekipage och där håller vi på att utöka så att vi kan ta emot 15, säger båtklubbens ordförande Jörgen Söderström och berättar att deras mest långväga gäster kommit ända från Australien med husbil.
– Hamnen är fantastisk, inseglingsdjupet ligger på cirka två meter och båtarna går in i sötvatten innan motorerna stängs av. Det är helt perfekt.

Näske Ryttarsällskap är en annan förening som fått glädje av Semesterstiftelsens pengar. En ny, och större, ridbana kunde färdigställas 2018 vilket gett utökad kapacitet och även underlättar vid tävlingar där den gamla ridbanan kan nyttjas till uppvärmning innan tävling.
– Det var pengar från Semesterstiftelsen som gjorde det här möjligt. Vi fick också stöd från Riksidrottsförbundet och Övik Energi, samt några privatpersoner, berättar ryttarsällskapets ordförande Caroline Lundgren, som just nu kan räkna in ett 30-tal medlemmar i åldrarna 10-50 år.
– Vår plan är att arrangera fyra tävlingar per säsong men i år blir det förstås lite annorlunda. Men vi har en hopptävling inbokad i september.
Granngårds med Ryttarsällskapet ligger Näske Bygård som använt 400 000 kronor av Semesterstiftelsens pengar till invändig renovering. Bygården står nu i startgroparna för att kunna arrangera filmvisningar, med ny projektor, stor filmduk och modern högtalaranläggning.
– Vi står också inför ett gemensamt projekt att skapa Näske Torg här utanför. Platsen fungerar redan nu som ett litet torg, men det är inte så vackert, säger bygdegårdsföreningens ordförande Stefan Andersson.
Planen är att skapa en hästskoformad granitsockel och inne i den ytan få till ett konstverk genom Jonas Nätterlunds Minnesfond.
– Både vi och Ryttarsällskapet behöver också parkeringar så vi planerar för 13 P-platser. Vi har även en långsiktig plan att asfaltera vändplanen och dessutom ska vi bygga en solhörna vid väggen på gården, med genuina bänkar i timmer. Det är tusentals vandrare på Höga Kusten-leden som varje år passerar här och de stannar gärna till.

Allgården i Köpmanholmen, som tidigare ägdes av EFS, köptes 2017 av PRO Köpmanholmen som fick ett rejält bidrag från Semesterstiftelsen.
– Vi äskade en och en halv miljon men fick två, säger ordförande Åke Höglund glatt. 
PRO sökte och fick även pengar från Boverket för en totalrenovering av gården. Sammanlagt har PRO investerat fyra miljoner, något man inte märker av utvändigt – men när vi väl kliver in visar det sig att gården fått ett rejält lyft. Dessutom har det gjorts massor som inte syns, som installation av värmepump, ny ventilation och en total översyn av elen.
Det väl tilltagna köket är helt nytt och den stora samlingssalen, som tidigare var kyrksal, har utrustats med modern ljud- och bildteknik och på filmduken rullar förstås en musikvideo med bygdens store son – Totta Näslund (1945-2005). Allgården används till en mängd olika aktiviteter, den hyrs också ut till exempelvis 50-årsfester och bröllop.
– Vi vill att lokalen ska vara tillgänglig för alla, vi vill hyra ut till vem som helst, säger Åke Höglund. 
En titt i källarvåningen skvallrar om att gården är attraktiv för många olika sällskap, här finns bland annat bordtennisbord, darttavla och dubbla biljardbord.
Studiecirklar arrangeras ständigt av PRO, i samarbete med ABF, och vi kan nämna cirklar i exempelvis historia, släkthistoria, hembygdsforskning, friskvård, akvarellmålning, trafikkunskap, mat- och vinkultur, yoga samt ”digitala klyftan”.
– Den är väldigt populär, vi får lära oss den digitala tekniken. Vi har också en studie-cirkel i minnesträning där man får lära sig tekniker för att komma ihåg bättre, berättar Inga-Märta Westerlind, studieorganisatör i PRO Köpmanholmen.
– Vi samarbetar dessutom med Träffpunkten på Bjästagården. Bland annat hjälper vi deras aktivitetsledare ett par dagar i veckan under fem veckor både vår och höst – det är väldigt uppskattat.
Flera miljoner från de stugförsäljningar som Köpmanholmens Semesterstiftelse genomfört har alltså bidragit till att föreningslivet blomstrar i Köpmanholmen och Nätra. Lägg därtill två oväntade och mycket stora gåvor; Mikko Andersson testamenterade 2007 cirka 30 miljoner kronor för att bevara och utveckla verksamheten i Bruksmuseet, och Jonas Nätterlund testamenterade 1995 en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor till inköp av konst och skulpturer till Nätra-Sidensjö.
– Jag flyttade hit 1975 och då ville man knappt tala om att man bodde i Köpmanholmen. Nu är det här en mycket attraktiv plats, säger Bengt Sellin stolt.

Publicerat