Du är här

2020-06-13 - Övrig kultur
Ida Ömalm Ronvall. Foto: Pressbild

Adrian flyr ensamheten i Ö-vik

Alla borde läsa ungdomsböcker. Det menar 38-åriga Ida Ömalm Ronvall, uppväxt i Örnsköldsvik och aktuell med boken ”Säg nåt då!”.
– Det är den bästa målgruppen, jag känner mig väldigt hemma med att skriva för ungdomar. Som ung upplever du saker väldigt starkt. En vuxen som inte trivs på sitt jobb har möjlighet att förflytta sig medan man som ungdom mer sitter fast i sin kontext. Därför kan det bli så hårt när man känner att något inte fungerar, säger Ida.

Och för Adrian, bokens huvudperson, fungerar vardagslivet dåligt. Speciellt ensam känner han sig i skolan – en skola som inte nämns med namn, men har Själevadskolan som förlaga. 
– Jag gick inte där själv, men bodde i Själevad tills jag var 13. Då flyttade vi till Varvsberget, berättar Ida som efter sin gymnasieexamen har Stockholm som hemort.
Adrian som också bor i Ö-vik får det tufft när hans bästa vän Emma inte längre vill umgås. När hans mormor dör, bestämmer han sig för att fly ensamheten och åka till sin morfar i Luleå.
Att sätta sina karaktärer i jobbiga situationer för att se hur de ska ta sig därifrån är intressant, menar Ida.
– Hierarkier i skolklasser är ganska spännande, det finns oftast något slags maktmönster, vilket jag försöker skildra. Adrian flyttar sig fram och tillbaka i ”den nedre skalan”, medan hans bästa kompis försöker klättra. Det är ingen självbiografisk bok, men de flesta författare plockar ju en hel del ur verkligheten.
Ida har tidigare gett ut ”Inte som du”, skriven tillsammans med Johanna Schreiber.
 – Den här berättelsen har jag hållit på med redan innan den första boken. Det känns roligt att folk ska få träffa dessa personer jag själv träffat så länge.
”Säg nåt då!” riktar sig till åldersgruppen 12-15 år och har en separat lärarhandledning att hämta från bokförlaget B Wahlströms hemsida. 

 

Dela med dig av denna artikel på: