Nyheter/Reportage

Kunskapslyft om cannabis

Synen på cannabis har blivit mer liberal bland yngre. Under våren genomförs därför en satsning för att öka kunskapen om drogen.
– Föräldraansvaret är stort, det är de som har störst chans att påverka, säger Pierre Nyström, polis.

Mellan 1995 och 2019 har uppfattningen bland skolungdomar om att det är en stor risk att regelbundet röka cannabis minskat från 92 till 58 procent. Det slås fast i en nationell rapport av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, publicerad i april. 
– Dagens unga växer upp i en värld som har en allt mer liberal drogattityd. Det märks i musik, serier och filmer där droger på många sätt glorifieras, säger Birgitta Edin Westman, BRÅ Örnsköldsvik, som jobbar med samordning av ANDT-prevention i kommunen (alkohol, narkotika, droger och tobak). 
– Trenden är tydlig, i samtal med Ö-viks unga känner vi av en betydligt liberalare syn. Även om de själva inte håller på är inställningen till att kompisarna gör det mer förlåtande, säger områdespolisen Pierre Nyström som jobbat elva år med ungdomar och drogmissbruk.
I kölvattnet av den nya liberala trenden jobbar nu polisen, i samarbete med BRÅ, kommunen och Länsstyrelsen, för att öka kunskapen om drogen. Under våren genomförs satsningar i Örnsköldsvik riktade till både föräldrar, skola och allmänhet. Bland annat i form av en digital föreläsning med Erik Leijonmarck, ”Att prata om cannabis med unga”, och med en informationsfilm via V-klass. En viktig pusselbit är också en nyligt framtagen ANDT-handlingsplan för kommunens skolor som i skrivande stund håller på att implementeras, tänkt att ge tydlighet i var skolan står i frågor kring droger, hur och vem som agerar och hur samarbetet med föräldrar, kommunen och polisen ser ut. Den välkomnas av Höglandsskolans rektor, Björn Eriksson.
– Vi har tidigare gjort insatser såsom informationskvällar med polis och narkotikasök med hund. Inte för att det hänt något utan i förebyggande syfte. Liknande insatser blir lättare att genomföra med handlingsplanen, den medför en större acceptans till varför vi gör dem. Vi ser också ett utbildningsbehov i det här, exempelvis att ge någon spetskompetens för att identifiera tecken på drogpåverkan och se vilket stöd den personen behöver. Det här är ett jättebra verktyg att ha, säger Björn Eriksson.
En central del för att vårens satsning ska bli lyckad är att lyckas nå fram, menar Pierre Nyström.
– Det här är en viktig insats, det måste finnas en motvikt till det liberala – och där är föräldraansvaret stort, det är de som har störst chans att påverka, säger han. 

Att tonårstiden är en period då ungdomar behöver stöd från föräldrar, är något ungdomarna själva skriver under på. I arbetet med den lokala drogpreventionen har dialoger förts med unga om hur de själva vill att vuxna ska prata med dem om droger. 
– Var den som tar initiativet till samtal. Börja tidigt. Själva saknar de den säkerhet och trygghet en vuxen kan förmedla, de behöver ett stöd som bottnar i livserfarenhet och som kommer med villkorslös kärlek, säger Anette Nordström, fältassistent.
De flesta ungdomar lär sig tänka kritiskt, men för en förälder till ett barn med en öppen attityd till droger som kanske även misstänks bruka, är det lätt att känna sig maktlös. Då kan det vara en god idé att söka hjälp.
– Försök inte att skydda ungdomen, säger Linda Karlsson på kommunens behandlingsteam. Har de väl börjat kommer de inte kunna övertygas, likt andra missbruk är det drogerna som är viktigast och styr. De kommer att bli experter på att dölja, försöka ljuga och manipulera. Och det kommer att ta mycket energi från dem. Därför är det så viktigt att agera i tid. 
– Hör föräldrar av sig till oss gör vi allt vi kan för att rusta dem med den kunskap de behöver. Det kan de göra anonymt, säger Pierre Nyström.

Lokala kontakter om du känner oro för din egen situation, för en kompis, en ungdom i din närhet eller din egen tonåring:

Fältarna: 073-275 10 89/070-343 60 25, faltgruppen@ornskoldsvik.se
Föräldrastödstelefon: 0660-885 85 (tis-tor 12.30-14)
Närpoliserna i Ö-vik: 114 14, bf-ovik.vasternorrland@polisen.se
Behandlingsteamet: 076-142 82 67, behandlingsteamet@ornskoldsvik.se
Samtalsbyrån för unga: För dig mellan 16-30 år. 0660-887 95, www.ornskoldsvik.se/samtalsbyran

 

Publicerat