Du är här

2020-06-06 - Övrigt

Tips till nybörjare inför båtsommaren

Årets sommar väntas bli en riktig båtsommar med ovanligt många som köper eller hyr båt och ger sig ut på vattnet för första gången. Med en risk för ett ökat antal skador till sjöss så delar försäkringsbolaget Svedea med sig av en del råd som kan vara bra att tänka på för den som ger sig ut på sjön för första gången.

Oavsett om man planerar att köpa eller hyra båt och saknar sjövana är det viktigt att känna till sitt ansvar. Som ägare eller hyresman är man befälhavare och därmed ansvarig för såväl båtens skick som dess framfart.
– Jag vill rekommendera alla som ska åka båt i sommar att fräscha upp sina kunskaper om sjövettsreglerna. Det gäller inte bara oerfarna, utan i lika stor grad de mer sjövana. Det blir trängre på våra vatten i sommar och alla måste ta sitt ansvar. Om alla tar till sig våra råd är mycket vunnet och vi kan se fram mot en härlig sommar till sjöss, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea. 

Svedeas 10 råd för en trevlig båtsommar:

  1. Lär dig att läsa och förstå ett sjökort innan du ger dig ut.
  2. Kom ihåg nödvändig säkerhetsutrustning. Alla ombord bär förstås flytväst.
  3. Börja alltid med att kolla väderprognosen. Stanna hemma om vädret är dåligt. Sök lä eller närmaste hamn om du redan är till sjöss.
  4. Håll alltid god utkik och var försiktig med farten.
  5. Hjälp varandra! Både på sjön och på bryggan. Ta emot en tamp och hjälp andra att lägga till och lägga ut.
  6. Ska du ta dig igenom ett trångt sund? Ta ner seglen och gå för motor.
  7. Ha alltid god marginal och passera inte för nära andra båtar.
  8. Kom ihåg svallet från din båt när du passerar förtöjda båtar.
  9. Visa tydligt vart du ska åka när du girar och håll kursen.
  10. Håll säker fart. Speciellt i trånga passager, svårnavigerade vatten, hårt trafikerade områden och vid nedsatt sikt, mörker eller dimma. Följ alltid hastighetsbegränsningen när sådan finns – i Sverige gäller 3, 5 eller 8 knop.

Källa: Pressmeddelande, Svedea

 

Dela med dig av denna artikel på: