Du är här

2020-04-30 - Musik
Foto: Håkan Nordström

Live från ett vardagsrum

Vad gör musiker när de i dessa coronapandemitider inte kan spela live inför publik?
Jo, de sätter sig i sitt vardagsrum och ger konserter via sociala medier. Nu på lördag sänds femte upplagan av ”Lajva En Livekonsert I Ditt Vardagsrum” på Facebook – från ett vardagsrum någonstans i Ö-vik.

Som musikälskare är det svårt att uthärda just nu, när alla livekonserter är inställda på obestämd tid. Men just en inställd konsert ledde fram till den goda idén att lajva en livekonsert, så att alla musikhungrande i alla fall har något att njuta av.
– Jag och en kompis skulle till Östersund och lyssna på ett band men då ställdes spelningen in. Jag fick veta att bandet skulle streama en konsert och då tyckte jag att vi kunde dra ihop ett gäng och lajva tillsammans, som om vi var på konsert, säger Cecilia Brandehav och berättar att hon direkt började fundera på att göra något eget också.

– Vi är många som håller på med musik och vi fick ihop några som nu har spelat tillsammans fyra lördagar. Vi har turnerat från vardagsrum till vardagsrum med lite olika deltagare varje gång.
– Första gången blev ett test och vi tyckte att det gick bra. De två första gångerna använde vi oss av våra mobiltelefoner men sedan har vi utvecklat det hela med systemkamera, berättar Oscar Sundelin, som med sitt coverband Sicksack också kommer att bjuda på konserten ”80-talet Live” via Facebook fredag 15 maj.
– Vi har kortat ned den show vi kört på Bruksgården tidigare till cirka en timme, det ska bli kul att köra.
Lajva En Livekonsert I Ditt Vardagsrum # 5, nu på lördag 2 maj, blir samtidigt en insamling till Kvinnojouren – en idé som väcktes av en av de deltagande musikerna, Martin Lundberg. Kvinnojourer runt om i landet vittnar om att allt fler söker stöd just nu.
– Man pratar om riskgrupper nu i corona-tider, och när man isolerar sig i hemmen finns det kvinnor och barn som riskerar att råka illa ut på andra sätt än att drabbas av coronavirus. Vi tänker ha ett tema där vi lyfter fram kvinnliga artister och samtidigt informera om vart man kan vända sig om man har problem, säger Cecilia.
Projektet med livekonserter från vardagsrum sker i samarbete med Medborgarskolan som ställer upp med instrument och utrustning som de medverkande saknar.

 

Dela med dig av denna artikel på: