Övrigt

Uppmanar till försiktighet inför Valborg

I år så finns det inga planerade eldningar av majbrasor på grund av den rådande epidemin. Brandskyddsföreningen uppmanar dock fortfarande till försiktighet om man planerar att elda då eldning just nu kan enkelt leda till bränder.

I Västernorrland rycker räddningstjänsten ut till närmare 90 bränder varje år under april, skriver Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande. Och även om majbrasorna är inställda i år så kan det vara många som väljer att elda just nu för att bränna upp ris och grenar. Men det gäller att vara försiktig. Allt som krävs är en liten gnista för att en eld ska börja sprida sig bortom din kontroll.
– Eld kan sprida sig snabbt, speciellt om en gnista flyger iväg och hamnar i torrt fjolårsgräs. Många tror att de kan hantera en eld eller en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av just eldning utomhus. Många bränder skulle kunna undvikas om fler hade koll på vad man ska tänka på och följer våra tips, säger Lars Brodin, expert och brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Brandskyddsföreningen delar med sig av fem tips för säkrare eldning:

  1. Får du elda eller råder det eldningsförbud?
    I år är det ovanligt torrt i delar av landet vilket ökar risken för att en brand ska sprida sig och flera län har infört eldningsförbud inför Valborg. Besök kommunens hemsida för att kontrollera vad som gäller just där du bor. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs också tillstånd från polisen.
  2. Bygg en bra brasa
    Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur. Iakttag också stor försiktighet i användandet av brännbar vätska till att starta branden.
  3. Utrusta dig
    Ha en vattenslang redo i närheten av elden. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa räddningstjänsten. 
  4. Håll koll
    Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.
  5. Lämna inte elden för tidigt
    Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan. 

Källa: Brandskyddsföreningen

 

Publicerat