Nyheter/Reportage

Drygt 25 miljoner kronor till renovering av kyrkor

Nu är det klart vilka kyrkor inom Härnösands stift, som omfattar kyrkor i både Västernorrland och Härjedalen, som får pengar till bland annat renoveringar. Totalt betalas drygt 25 miljoner kronor ut till både större och mindre kyrkor i Västernorrland.

Varje år bidrar staten med pengar till så kallade kostnadskrävande och antikvariskt motiverade insatser (till exempel renoveringar) på kyrkor, kapeller och klockstaplar som är skyddade enligt kulturminneslagen. Församlingarna får sedan ansöka om bidraget hos de olika stiften, och i samråd med länsstyrelsen så fördelar stiftsstyrelsen ut bidraget till de församlingar vars ansökningar har beviljats. 

Härnösands stift har fått tagit emot drygt 25 miljoner kronor som fördelas till kyrkor inom Västernorrland och Härjedalen. Bland de kyrkor som beviljats bidrag finns bland annat Själevads kyrka (750 000 kr) och Grundsunda kyrka (605 000 kr). Själevads kyrka ska använda bidraget till konservering och rengöring av inventarier, och Grundsunda kyrka ska renovera fasaden. 

Totalt omfattar Härnösands stift 228 kyrkor varav över 80 procent är skyddade enligt kulturminneslagen. Vid årets ansökningar om att få ta del av det statliga bidraget för antikvariskt motiverade insatser så har ungefär två tredjedelar av alla bidrag beviljats.

 

Publicerat