Du är här

2020-05-19 - Hälsa

Börja medicinera mot pollen i tid

Pollensäsongen är på gång i Örnsköldsvik och många är det som redan har börjat känna av den. I år råds de som är känsliga att börja medicinera tidigt i förebyggande syfte.

Det är förstås på grund av situationen med coronaviruset covid-19 som pollenallergiker råds att medicinera i god tid i förväg. Då råden just nu är att stanna hemma så fort man uppvisar symtom som skulle kunna tyda på att man drabbats av covid-19 så bör man medicinera mot pollen i tid för att minska risken att drabbas av allergiska symtom. Då blir det lättare att avgöra om du har drabbats av allergiska symtom eller covid-19 samt enklare att bedöma om du måste stanna hemma från jobbet. 

Bland de symtom som är vanliga att man får vid både pollenallergi och en covid-19-infektion ingår feber, snuva, huvudvärk, hosta och andnöd. Notera att om du inte kan säkert säga vad dina symtom beror på så ska du alltid stanna hemma och vid behov ta kontakt med vården.

Tips på vad du kan göra för att dämpa dina allergiska symtom:

  • Börja ta mediciner i tid, gärna så fort du känner av första symtom på allergi. Prata med apotekare eller läkare för att ta reda på vilken medicin som passar bäst för dig.
  • Försök hålla dig inomhus om det är väldigt soligt och torrt eller blåser mycket ute.
  • Håll både dörrar och fönster stängda för att slippa att frön blåser in i hemmet.
  • Spola av bilen/cykeln regelbundet för att hålla den fri från frön. 
  • Borsta av dina ytterkläder, gärna innan du går in.
  • Om du har husdjur som är ute mycket så se till att både borsta och tvätta deras päls regelbundet. 
  • Följ pollenprognoser så att du vet om någon dag väntas bli extra jobbig.

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om pollenallergi och få goda råd.

 

Dela med dig av denna artikel på: