Samhälle

Västernorrland mot våld

Till dig som är utsatt för våld, till dig som anhörig och till dig som utövar: Lämna, hjälp, sluta.
För det finns hjälp att få.

När fler jobbar hemifrån under rådande coronakris ökar också den sociala utsattheten. För att hjälpa de som far illa av minskade sociala kontakter har länsstyrelsen och Kommunförbundet i Västernorrland påskyndat lanseringen av den sedan tidigare planerade webbsidan ”Västernorrland mot våld” (vasternorrlandmotvald.se), på vilken du som utsätts för våld i hemmet kan få information och hjälp till skydd och stöd. 
– Efter att det larmats från olika håll om att våldet ökar på grund av den kris vi nu ser, kändes det viktigt. Dels för att besökarna ska få en bild om vad olika typer av våld kan handla om och dels för att man kan behöva höra att det man utsätts för är oacceptabelt, en kriminell handling. Normaliseringsprocessen gör att man successivt tror att det är normalt, säger Hannah Kejerhag Oldenmark, utvecklingsledare länsstyrelsen Västernorrland.
Hon berättar hur länets kvinnojourer finner det ”kusligt och oroväckande” att det i dagsläget i stort sett inte ringer till deras telefoner.
– Isoleringen innebär att du blir ensam i hemmet med den som står för våldet och då är det svårare att få stunder för sig själv. Därför ställer nu kvinnojourerna om till att erbjuda kontakt via chattar och utökar tiderna till redan befintliga. Vilket är bra eftersom chattar är så mycket mer diskreta.
Sidan vänder sig även till anhöriga. Som en sådan är det viktigt att göra sig obekväm och lägga sig i, menar Hannah. Utsatta har många gånger inte kapacitet att bryta sig loss på egen hand. En tredje grupp som sidan riktar sig till är de som utövar våldet.
– Att de ser sin egen skuld och får information om att det finns möjlighet till förändring är jätteviktigt, säger Hannah.

Därför länkar ”Västernorrland mot våld” bland annat till den ideella organisationen MÄN (män.se), som verkar nationellt för att förändra destruktiva mansnormer. Johan Nikula är projektledare för dess samtalsmottagning som vänder sig till unga killar med erfarenhet av att utsätta andra för våld. På grund av coronaläget har samtalskontakt via videosamtal införts, alltjämt gratis (tel: 0762-65 32 65).
– Destruktiva mansnormer handlar bland annat om att behöva visa sig tuff och stark, att ta emot när andra retar, retas själv och att undvika femininitet och homosexualitet. Även känslomässig begränsning, både när det gäller sina egna och andras känslor. Forskning visar hur unga killar som lever upp till denna stereotypiska manlighet löper 4,4 gånger så stor risk att begå våldsamma eller kränkande handlingar både på stan och hemma. Till oss kan de ringa för att bryta det mönstret, säger Johan. 

Målgruppen är vanligtvis unga män i åldrarna 15-25, men på grund av pandemin har åldern tillfälligt höjts till 30. I telefonen svarar  socionomer, kuratorer och psykologer med lång erfarenhet av att jobba med våldsprevention och behandling av unga vuxna och män. 
– För oss är det viktigt med trygghet i hela ledet. De som ringer till oss kan inte vara anonyma, men vi har tystnadsplikt. Om killen som kontaktar oss har en partner som han utsätter för våld vill vi ha kontakt med partnern för att även kunna trygga dennes situation.

Hjälp finns också i vårt närområde. Här kan den utövare som vill bryta sitt destruktiva mönster få hjälp att göra det utan att partnern blandas in. På Socialtjänsten i Örnsköldsvik erbjuds samtalsstöd i form av fysiska möten. 
– Först ringer du mottagningsgruppen på telefon 0660-88 807 och förklarar vad du vill förändra. Då görs en ansökan till mig eller någon av mina kollegor. Sedan ringer vi upp och frågar när möjlighet finns att träffas, berättar Benigne Byström, socialsekreterare.
– När vi ses pratar vi om olika definitioner av våld. Därefter lyssnar vi på vad du vill förändra. En sambo eller fru behöver inte veta att du går på samtal och vi kommer inte att anmäla dig. Men om ett barn farit illa, då kan vi behöva göra en orosanmälan. 

Du som barn har också själv flera platser att vända dig till. Maria-Pia Cabero jobbar som presskontakt på Bris.
– Vi har märkt av en samtalsökning i samband med corona och vet att fler vuxna jobbar hemifrån. Vi har utökat öppettiderna (alla dagar klockan 14-21, samt vardagar 9-12). Ringer, chattar eller mejlar du Bris är du anonym, vi berättar aldrig vidare till någon så länge du själv inte vill. 
Hur kan ett barn nå er på ett bra sätt, nu när många föräldrar är hemma?
– Ett tips är att använda Brisappen eller gå in på bris.se. Där kan du chatta med en kurator eller skicka mejl som är mer diskret än att ringa; ett fönster går fort att stänga. Vi har också forum, om någon bara vill skriva av sig. Men först behöver man skapa ett konto för att garantera att det du skriver sker anonymt, det går enkelt och fort. För att dölja eventuella spår om att du varit inne på bris.se kan du rensa i webbhistoriken.

 

Publicerat