Du är här

2020-03-25 - Nyheter/Reportage
Under onsdagförmiddagen hade fyra patienter redan tagits in till sjukhuset för vidare kontroll av eventuell coronasmitta. Foto: Håkan Nordström

I sjukhustältet görs den första bedömningen

Många har nog uppmärksammat att det har placerats ett tält utanför akuten vid Örnsköldsviks sjukhus. Tältet finns där för att hjälpa till att avgöra om någon bär på coronasmitta och därmed kan vara i behov av akutvård, samt för att skydda andra patienter vid akuten från coronasmittade patienter.

Tältet ska hjälpa till att skydda andra patienter från misstänkt coronasmitta, och för en patient som tror att denne kan bära på viruset och sökt sig till akuten så görs en första bedömning utanför tältet innan denne får komma in. Väl inne i tältet så får patienten prata med en läkare och svara på frågor medan en sjuksköterska mäter puls, kroppstemperatur och andningen hos patienten. Bedömer läkaren att patienten bär på misstänkt smitta, och dessutom är i behov av akutsjukvård, så leds patienten in i sjukhuset via en sidoéntre för att tas till ett rum utan att träffa andra patienter. Om patienten inte bedöms vara i behov av akutvård så skickas patienten hem för eventuellt isolering och egenvård. 

Tror du att du har blivit smittad av coronaviruset covid-19? Gå då inte direkt till akuten, hälsocentral eller annan mottagning utan kontakta istället sjukvården via tfn. 1177 och vänta på att få tala med en sjuksköterska som gör en bedömning och förklarar vad du bör göra härnäst.

Vid almänna frågor om viruset så kan du besöka 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndighetens hemsida, Krisinformation.se eller ringa Sveriges informationsnummer för stora olyckor och kriser på tfn.113 13. Notera att det just nu kan vara långa telefonköer till både 1177 och 113 13.

 

Dela med dig av denna artikel på: