Du är här

2020-03-22 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Bättre boende med information

Oavsett om du flyttar från ett hus till en lägenhet eller har bott i hyresrätt i flera år kan du alltid lära dig något nytt om hur du bor bättre. Det menar Övikshem som satsar på information i såväl teoretisk som praktisk form.

En gång i månaden, alltid på en söndag, är det drop-in med fika i lokalen på Sörbyvägen. Där får deltagarna information om viktiga delar i sitt boende och de får även prova på olika praktiska moment som de som hyresgäst själva behöver utföra i sin bostad.
– Vi vill ge våra hyresgäster den här möjligheten i förebyggande syfte så slipper vi hantera eventuella problem sedan, säger Maria Flodin, chef för Övikshems kundcenter. Förutom att visa hur saker fungerar praktiskt vill vi inspirera till att göra miljövänliga val i hemmet.

Hyresgästsamordnare Hussam Rashed är den som håller i utbildningen. Han ger information på såväl svenska som engelska och arabiska. För den som inte kan eller vill delta vid den öppna månadsträffen och för grupper, finns möjlighet att boka en enskild tid.
– Vi anpassar informationen efter det behov deltagarna har, säger Hussam. Vår målgrupp kan delas in i tre grupper; pensionärer som flyttar från eget hus till lägenhet, ungdomar som flyttar hemifrån första gången och utlandskommande som levt i en helt annan kultur tidigare. Alla får inbjudan och de som varit med säger alla att de lärt sig något nytt.
Att använda en tratt på PET-flaska för att samla matfett och att använda tvättpåse, är två saker som är nya för många förklarar Maria. Även att inte överdosera tvättmedel och sköljmedel.
– Vi är måna om att visa hur vi tillsammans kan skapa hållbara lösningar för ett bättre boende och en bättre miljö, säger Maria. Det var och en gör i sin lägenhet påverkar miljön i stort och på sikt även ekonomin för fastighetsägaren. Om alla hjälps åt att spara blir de totala kostnaderna lägre och på sikt påverkar det så klart hyresnivåerna.

Det finns en del skrönor när det kommer till vilka regler som gäller för boende i lägenhet. Maria förklarar att den vanligaste är att det skulle vara okej att ha fest en gång i månaden.
– Enligt hyreslagen är det aldrig okej att störa sina grannar, säger Maria. Extra viktigt är det att följa den regeln under kvällar och helger. Vad som är normalt slitage och vad som gäller vid uppsägning är andra områden där missförstånd är vanliga. Med Bo bättre ger vi hyresgästerna all information de behöver, från att de flyttar in till att de flyttar ut. 

 

Dela med dig av denna artikel på: