Du är här

2020-03-21 - Evenemang

Flinck är Doktor Glas

Hösten 2007 gav Thorsten Flinck sin version av Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas på Folkan Teater. Ni som var där – eller som sett Flinck någon annanstans – vet hur kraftfull den här enmansföreställningen är. Lördag 30 maj är han tillbaka i Örnsköldsvik igen, i Blueskällarn på Bruksgården.

– Hela historien är fantastisk och det är svårt att ta avstånd från doktorn, trots att han faktiskt begår ett mord. Han är vacker, ädel och har samtidigt en slags övertro på sig själv. Han är den lilla människan som är sexuellt totalt oerfaren och han lever sitt liv genom Helga Gregorius, för honom räcker det gott och väl.
Så sa Thorsten Flinck inför sin föreställning 2007, och redan då hade han spelat Doktor Glas många gånger – men under titeln Doktor Flinck, på grund av upphovsrättsdispyter.
– Jag har spelat den sedan 2003, det har blivit uppåt ett par hundra gånger, säger Thorsten och berättar om hur han fastnade för just den här berättelsen.
– Ibland kan det räcka med en replik ur en teaterföreställning, och så var det i just det här fallet. ”Ingenting drar ned och förringar en människa så mycket som vetskapen om att icke vara älskad” – en fantastisk replik. Dessutom är det en fruktansvärt bra historia, spännande är den också. Det är faktiskt en kriminalhistoria.
Thorsten gör alla inblandade roller själv, och han känner även igen sig i persongalleriet i Doktor Glas.
– Det finns ett stråk av mig i både pastor Gregorius, hans hustru Helga och i doktorn. Essensen i var och en av de tre gestalterna blir tillsammans Thorsten Flinck.

Tanken var att Thorsten Flinck skulle vara med i Melodifestivalen med bidraget ”Miraklernas tid” men i sista stund blev han diskad, SVT uppgav att orsaken var att han stod åtalad misstänkt för olaga hot och ringa skadegörelse. Själv är han av en annan uppfattning.
– Inte handlade det om att jag var åtalad, det är något helt annat men jag vet inte vad. Jag kan tänka mig att någon högt uppsatt person i SVT-ledningen inte gillade mig, det är inte första gången. När vi ser tillbaka så blev det ju ett riktigt fiasko, som får stå på SVT:s räkning.
Förutom en turné med enmansföreställningen Doktor Glas är Thorsten också ute och ger konserter tillsammans med sin gode vän Kenny Håkansson, legendarisk gitarrist i bland annat Kebnekaise och Dag Vag. Men det stora projektet som han nu ser fram emot är att äntligen komma till skott med filmen om Christer Pettersson – mannen som 1989 dömdes för mordet på Olof Palme, men senare friades i Svea hovrätt.
Redan 2016 kom nyheten om att en film skulle spelas in, med Thorsten Flinck i rollen som Christer Pettersson, men därefter har projektet av olika anledningar legat på is.
– Nu har den kommit upp på tapeten igen och den ska med all säkerhet bli av. Det hoppas jag i alla fall, säger Thorsten som också hoppas att ö-vikspubliken sluter upp och kommer till Blueskällarn för att se Doktor Glas.
– Den är värd att se!

 

Dela med dig av denna artikel på: