Du är här

2020-03-17 - Nyheter/Reportage
Foto: Lena Landar

Regionen ställer in planerade operationer

Den regionala särskilda sjukvårdsledningen har beslutat att alla planerade operationer i Region Västernorrland ska ställas in, och att bara akuta operationer ska genomföras. Anledningen är att regionen vill spara på skyddsutrustning, med hänvisning till coronaviruset. Beslutet gäller från och med imorgon onsdag 18 mars.

Det är osäkert hur snabbt regionen kan få in nytt materiel såsom skyddsförkläden, visir och munskydd som bland annat används vid operationer. Därför måste regionen spara på det som finns för att minimera risken att det tar slut.
– Vi måste hushålla med den skyddsutrustning vi har eftersom vi inte vet i vilken takt vi kan få nytt material levererat. Det är därför vi tagit det här beslutet. Det handlar om att spara på exempelvis skyddsförkläden, munskydd och visir som behövs när personal har hand om patienter med covid-19, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Hushållandet av sjukvårdsmateriel handlar framförallt om att säkra tillgången ifall Västernorrland får patienter med covid-19 som behöver vård på sjukhus.
– Det är sannolikt att även vi i Västernorrland kommer att få framför allt äldre patienter med covid-19 som kommer att behöva vård på sjukhus, och vi måste säkra läget för dem, säger Lena Carlsson.

Sjukvården kommer att ta kontakt med patienter som har planerade operationer som inte är av en akut karaktär. När det blir möjligt att återuppta all ordinarie operationsverksamhet är i nuläget oklart.
– Jag kan idag inte säga när patienter som väntar på en operation kan få en ny tid. Vi behöver avvakta och se hur sjukvårdsbehovet blir om det nya coronaviruset får större spridning i Västernorrland. Jag lider med de patienter som nu får vänta, men vi har ett exceptionellt läge vi måste hantera, säger Lena Carlsson.

 

Dela med dig av denna artikel på: