Nyheter/Reportage

Skogsbranschen satsar på jämställdhet

Under våren startar Länsstyrelsen, Region Västernorrland, Skogsstyrelsen och Lantbrukarnas Riksförbund, tillsammans med ett antal aktörer inom skogsbranschen, en gemensam strukturförändrande jämställdhetssatsning som ska öka attraktionskraften inom skogsnäringen.

Satsningen går bland annat ut på att göra arbetsplatser mer attraktiva och inkluderande, och att samtliga individer, oavsett kön, ska ha möjlighet till karriärsutveckling och kunna känna trygghet i sin arbetsplats. Man vill även försöka bryta könsbundna utbildningsval för att få fler tjejer att se en framtid inom skogsbranschen.

Fokus under satsningen kommer att ligga på att ge företrädare för branschen kunskap och verktyg för att förändra strukturer och föreställningar som begränsar kvinnor och män att aktivt bruka, äga, vistas i och arbeta i skog. Man planerar bland annat att anordna aktiviteter med koppling till enskilt skogsägande och företagande, rekrytering och utbildning samt arbetsliv.
– Jag är både glad och förväntansfull över att vi nu på allvar och tillsammans ska arbeta för en jämställd skogsbransch i Västernorrland. Skogen är länets viktigaste näring så en rejäl strukturförändring i den branschen skulle verkligen göra skillnad. Tänk om skogsnäringen i Västernorrland kan bli riktiga förebilder i arbetet med jämställdhet och där fler viktiga näringar i länet hakar på, säger landshövding Berit Högman.

Satsningen kommer att pågå mellan 2020-2022 och har en projektbudget på 2 869 099 kronor. Bland de aktörer som ingår i satsningen finns Holmen Skog, Norra Skogsägarna och SCA Skog.

 

Publicerat