Nyheter/Reportage

Barnens frizon på sjukhuset

Lekterapin på Örnsköldsviks sjukhus utvecklas ständigt, mycket tack vare donationer och sponsring. Nu har Frimurarorden och Rotary skänkt två speciella soffor som lyfter barnens egna lokaler ytterligare.

Lekterapin är ett välfyllt rum med bland annat musikinstrument, sällskapsspel, bordshockey, ett litet biljardbord, pysselhörna, dockhörna och legohörna. 
– Det här är en frizon för barnen, och med det menas att här får man inte ta några prover, det här rummet är till för att man ska kunna ha roligt. Lekterapin är en del av behandlingen, pedagogiken här ska genomsyra hela verksamheten på avdelningen, säger Ulla Leijonmarck, ansvarig för Lekterapin.
Lekterapin är tillgängligt för alla barn mellan 0 och 18 år och Ulla har en vision om att utveckla frizonen ytterligare för de äldre ungdomarna.
– En önskan är att få till ett ungdomsrum. Än så länge har vi inte lokaler, eller pengar, till det.
Med gott stöd och sponsring från olika lokala företag och organisationer har Lekterapin utvecklats till vad den är idag, och nu gläds man åt de två soffor som Frimurar-orden och Rotary skänkt. Soffor som enkelt ska kunna tvättas och spritas på ett sådan sätt att de till exempelvis är helt allergifria och även upprätthåller en god hygien.
– Vi riktar ett stort tack till Frimurar-orden och Rotary för sofforna. Vi har fått jättebra respons från olika företag och organisationer när vi arrangerar uppmuntrande glädjestunder för barnen, berättar Ulla.
Sådana tillfällen kan vara samarbeten med Min Stora Dag, Änglaföreningen och Ice Breakers, samt temadagen ”Stjärnor möter Stjärnor”. Viktiga stunder för barn som av olika anledningar tillbringar mycket tid på sjukhusets barnavdelning.

 

Publicerat