Du är här

2020-02-12 - Utställning
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

En vild och evig längtan

I år är det 100 år sedan poeten Dan Andersson dog, bara 32 år ung. Hans texter lever däremot kvar och nu uppmärksammas hans livsverk av Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola. Nu på fredag, 14 februari, är det vernissage för elevernas årliga konstutställning, ett evenemang som alltid är välbesökt.

Kulturskaparna koncentrerar sig varje år på en välkänd kulturperson, som de specialstuderar och skapar en utställning om. I år föll valet på Dan Andersson.
– Mycket svårare än jag först hade trott. Det fanns ett stort mörker i den här mannen, samtidigt var han en spelevink, säger Kristina Stålnacke, kursansvarig för Kulturskaparna.
Som vanligt har eleverna studerat allt som tänkas kan om sin utvalda kultur-person och när vi besöker dem på folkhögskolan sprudlar det av aktivitet för att hinna få utställningen klar, och samtidigt blir vi formligen överösta av fakta som de lärt sig.
– Han studerade på folkhögskola, precis som vi!
– Han var en riktig charmör!
– Han åkte själv till Amerika när han bara var 14 år.
– Han dog på Hotell Hellman för att dom hade använt vätecyanid mot vägglöss.
– Då var hans fru Olga gravid, så han fick aldrig se sin dotter.

Kulturskaparnas utställning består av mängder av målningar och annan rekvisita. Här finns, precis som tidigare utställningar, också en tidsaxel där Dan Anderssons liv presenteras – från barndomen och hur han som 14-åring ensam reste till sin faster Sara i Minneapolis och fram till den ödesdigra hotellnatten i Stockholm 16 september 1920. En av eleverna har till och med gjort en skulptur som avbildar Dan Anderssons gravsten.
Utställningen har fått rubriken ”En vild och evig längtan” – en rad hämtad ur Dan Anderssons dikt ”Omkring tiggarn från Luossa” från diktsamlingen ”Svarta ballader” som gavs ut 1917. 
Vernissagen för utställningen, som alltid brukar vara mycket välbesökt, sker nu på fredag 10.00-14.30. Då bjuds det på bubbel och tilltugg och Kulturskaparna sjunger och berättar om Dan Andersson. Folkhögskolans naturguide-elever sätter också upp sitt tält utanför skolan och serverar kolbullar. Utställningen visas under åtminstone fem veckor.

 

Dela med dig av denna artikel på: