Nyheter/Reportage

Arknat tilldelades arkitekturpris

När Årets Arkitektur delades ut under Swedish Design Awards by RUM 2020 under förra veckan så blev det projektet och arkitekturfestivalen Arknat, som designat och byggt vindskydd längs Höga Kusten, som fick ta emot priset.

Med syfte att öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur så startade Sweco och organisationen FriluftsByn arkitekturfestivalen Arknat vid Höga Kusten. I Arknat fick sedan arkitektstudenter designa och tillverka vindskydd i trä som sedan har placerats på bland annat Åsberget och Skuleberget. Totalt har nio vindskydd byggts mellan 2017-2019.

Nu har projektet tilldelats Arkitektur- och designpriset i kategorin Årets Arkitektur.
– Det är en stor ära att få ta emot priset. Arknat är sprunget ur en idé om att föra arkitekturen närmare naturen och naturen närmare arkitekturen. Att genomföra Arknat hade inte varit möjligt utan det samarbete som vi haft med kollegor, studenter och samarbetspartners. Det är häftigt att se hur de vindskydd som vi har skapat nu ger skydd, ro och inspiration till de som besöker dem, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör vid Swecos arkitektverksamhet och initiativtagare till Arknat, i ett pressmeddelande.

I juryns motivering står följande:
”Frågan kring hur arkitekturen bäst förhåller sig till naturen har klurats på i alla tider. Nuförtiden handlar relationen mellan natur och arkitektur inte så mycket om byggnader utan om långsiktig hållbarhet, om att inte skövla och tränga bort och hur vi bättre ska lyckas integrera oss med den. Sommaren 2017 fick nordiska arkitektur- och designstudenter möjligheten att delta i arkitekturfestivalen ArkNat som arrangerades av Sweco och Friluftsbyn. Vindskydd skulle ritas och byggas i Höga Kustens naturområde, ett av UNESCO:s världsarv. 2019 arrangerades festivalen för tredje året i rad. Målet är att ”på hållbara grunder vidareutveckla den lokala turismen i samklang med naturen” och förtydliga att arkitektur spelar en viktig roll i våra liv, både hur vi bygger, hur det ser ut och hur det anpassas i sin omgivning.”

 

Publicerat