Näringsliv

Chef bland ingenjörerna

Det förbättras varje år, men fortfarande sitter männen på nära 70 procent av chefsstolarna i det privata näringslivet. Och i stora bolag lyser kvinnliga chefer än mer med sin frånvaro.
Då är det roligt att få berätta om Lisa. Inte en katt bland hermelinerna, men en chef bland ingenjörerna.

Aktiebolaget Ångpanneföreningen som sedan länge blev ÅF AB har en lång historia och är ett företag som de allra flesta med intresse för näringsliv hört talas om. I februari förra året skedde samgåendet med finska Pöyry, även det ett företag med gott renommé, vilket innebär att de båda bolagen nu enats under nya varumärket AFRY. I dag är de närmare 17 000 anställda inom industri, infrastruktur, energi. Företaget är ett av Nordens största i sin bransch, med en omsättning på nära 20 miljarder kronor, projekt i 100 länder och kontor i 50 länder. 
På ett av dessa kontor, närmare bestämt i Arken i Örnsköldsvik, finns drygt 70 medarbetare. Affärsenhetschefen för Process Industries Sweden, Region Mitt; Lisa Vedin, tror att den siffran stadigt kommer att öka. 
– Vi behöver ständigt jobba med att locka fler till ingenjörsyrket, behovet av kompetens är stort och vi ser och tror på fortsatt tillväxt för att tillsammans med våra kunder kunna erbjuda och utveckla smarta och kloka lösningar för framtiden. Jag är stolt över att representera ett stort och växande företag med sunda värderingar och många spännande projekt framför oss, säger Lisa, själv ingenjörsutbildad och har förutom chef- och ledarskapet även lång erfarenhet av säkerhets-, miljö- och hållbarhetsfrågor. 

Ett engagemang som bland annat tagit henne på en spektakulär resa till Antarktis. Via en tidigare arbetsgivare genomförde hon en utbildning med inriktning mot hållbarhet och ledarskap som innebar en äventyrlig resa över ett av det hårdaste och oförlåtande haven i världen.  
– Genom upplevelserna på Antarktis växte jag som människa och fick andra perspektiv på många plan. När det stormade som mest kändes det som att havet kunde sluka oss när som helst. Nu tänker jag ofta; vad är det värsta som kan hända, och det stödjer mig i mitt vardagliga arbete. 

Lisa är chefen som stortrivs i sin roll och på AFRY, men håller med om att tio kvinnor bland 70 medarbetare i Örnsköldsvik inte är något att skryta om. 
– Så är det och det vill vi så klart göra något åt, men det är ändå bra att vi har cirka 40 procent kvinnor i vår koncernledning och målet är att det ska vara minst 30 procent på alla nivåer i hela företaget. Dessutom har vi två anställda i företaget, så kallade Diversity coacher, som driver flera initiativ för att öka antalet nyanlända och utrikesfödda ingenjörer, berättar Lisa. 
En viktig framtidsfråga är att attrahera framtida medarbetare. 
– Därför är vi glada och stolta över att vi kom tvåa och trea på Universums senaste ranking bland unga ingenjörer och knep dessutom benämningen branschbäst. Det ger åtminstone en vink om att vi ligger relativt bra till och att vi tar rekryteringsarbetet på stort allvar. 

Med respekt för sina uppdragsgivare kan Lisa inte berätta om pågående projekt, men hon kan delge oss en del kring vad som händer i just vår region, som exempelvis utvecklande samarbeten med Metsä Board i Husum och SCA i Obbola där AFRY bidrar med en bredd av olika tekniktjänster. 
Under vårt samtal blir vi varse om att bara i Örnsköldsvik är medarbetarna involverade i ett flertal intressanta projekt; lokalt, nationellt och internationellt och det är tydligt att här levereras många innovativa och smarta lösningar som bidrar till utveckling av de utmaningar kring klimat och jordens resurser som vi alla står inför. Bland annat har AFRY inlett ett samarbete med Gapminder för att fokusera ännu mer på sitt hållbarhetsarbete, samtidigt som de intensifierar digitaliseringsarbetet ytterligare.
– Processindustrin är central för den som vill vara med och på riktigt göra skillnad för framtiden. Det är något man vill medvetandegöra för många så att vi tillsammans kan inspirera unga att välja ett jobb i den här branschen, säger Annelie Öberg, kommunikationschef för Process Industries i Sverige.

 

Publicerat