Du är här

2020-02-04 - Evenemang
Foto: PETER SOEDERLIND Nyland Sweden

Äkta country på svenska

2019 blev året då Andreas Nilsson kuskade runt och tolkade Dan Andersson vid otaliga tillfällen. Nytt år innebär nya utmaningar och nu handlar det om country på svenska. Premiär blir det på Röda Kvarn i Bredbyn lördag 8 februari.

– Äktheten i musiken och berättelserna om olika livsöden. De klingar i samklang med mig som person – att kunna sitta vid lägerelden i skogen resulterar ofta i egenskrivna sånger, berättar Andreas Nilsson, som i fjol släppte soloplattan ”I Hjärtats Djup Vid Brasans Sken” med tolkningar av Dan Anderssons dikter.
– Jag har hållit på med country och americana så länge jag sysslat med musik. I och med att jag började tolka Dan Andersson upptäckte jag också musiken på svenska. Jag snubblade över en platta med Cacka Israelsson och blev helt såld. Det finns riktigt redig country på svenska och jag blev inspirerad så jag plockade fram amerikanska countrydängor och översatte dem till svenska. 
Under våren spelar Andreas in en ny platta, unplugged, hos Pelle Henricsson på Tonteknik i Umeå, och så ska han förstås ut och spela.
– Det är helt opretentiöst, rakt på utan krusiduller. Jag kallar det för berättande musik från en svunnen tid – äkta country på svenska. Jag fick många spelningar med Dan Andersson-temat i fjol och hoppas förstås på att det här programmet funkar lika bra.
Premiär är det alltså på Röda Kvarn i Bredbyn 8 februari.
– Jag och Magnus Edholm har pratat länge om att jag ska göra något på Röda Kvarn. Nu blir det av och det känns riktigt roligt, säger Andreas.

 

Dela med dig av denna artikel på: